Burse - Fonduri mutuale

Cel mai bun administrator de fonduri din 2007: randamentele vor diferentia fondurile de pensii

Cel mai bun administrator de fonduri din 2007: randamentele vor diferentia fondurile de pensii

Cosmin Paunescu, directorul de investitii al Prima Pensie, sustine ca experienta acumulata la conducerea KD Investments il va ajuta in administrarea fondurilor de pensii

11.09.2007, 18:57 34

"Am ales fondurile de pensii private ca pe o provocare. Vin din industria fondurilor de investitii cu experienta in ceea ce priveste administrarea unui portofoliu de investitii, relatia cu banca depozitara, modul de calcul al activului net unitar", sustine Cosmin Paunescu, care a preluat la finele lunii august functia de director executiv de investitii la Prima Pensie, companie slovena intrata recent pe piata pensiilor private din Romania.
Proaspat intrat in industria fondurilor de pensii private, Paunescu crede ca randamentul si portofoliul de investitii vor diferentia fondurile de pensii, avand in vedere ca legislatia a impus o serie de limitari in ceea ce priveste comisioanele si expunerea pe piata de capital.
"In prezent, se duce o lupta de imagine in industria pensiilor private. Dupa primul an de functionare, clientii vor fi interesati de randamentele obtinute de fondurile de pensii private, pentru ca dupa doi ani sa aiba loc primele transferuri intre fondurile de pensii", estimeaza Cosmin Paunescu.
Dupa cinci ani in cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare unde a contribuit la "reconstructia" legislatiei si a metodelor de supraveghere a fondurilor deschise de investitii in urma colapsului FNI, Paunescu, 30 de ani, a activat incepand din 2005 si pana in august 2007 in cadrul societatii slovene de administrare a investitiilor KD Investments. Din iulie 2006, Cosmin Paunescu a detinut functia de presedinte si director executiv la KD Investments.
Anul in care a detinut conducerea societatii de administrare KD Investments a fost, in opinia lui Paunescu, un an "calm", cu mai putine modificari ale regulamentului fiscal si cu corectii bursiere mai putin violente fata de cele din primavara anului 2006.
"A fost un an bun, in care imaginea societatii de administrare a avut mult de castigat. Unul dintre pasii importanti in ceea ce priveste administrarea fondurilor de investitii din portofoliul KD Investments a fost cresterea expunerii pe actiuni de pana la 80% din activele fondului KD Maximus", spune Paunescu.
KD Maximus a obtinut de la inceputul anului un randament de 42%, fiind cel mai performant fond de investitii in 2007.
"Decizia de investire este asemeni unui brainstorming bine fundamentat pe date si cifre, la care participa presedintele societatii de administrare, analistii si administratorii de portofoliu", spune Paunescu.
In ceea ce priveste colaborarea cu parteneri de afaceri sloveni, Paunescu spune ca a fost atras de faptul ca "oamenii de afaceri sloveni sunt foarte rigurosi si orientati catre rezultate".
Pachetul de avantaje cu care vine din industria administrarii de fonduri de investitii, asemanatoare in multe privinte cu cea a fondurilor de pensii private, consta in experienta acumulata pe piata de capital, relatia cu banca depozitara, precum si modul de calcul al unitatii de fond. Elementele care motiveaza un administrator de fonduri, fie ele de investitii sau de pensii, sunt in general aceleasi: randamente ridicate, cresteri de activ si un numar cat mai mare de clienti.
"Randamentul obtinut de fondul de investitii pe care il administrezi te motiveaza ca administrator. Cresterea activelor sau a numarului de investitori detin de asemenea o pondere importanta in motivarea administratorului", spune Paunescu.
Paunescu intentioneaza sa lanseze unui fond de pensii facultative cu expunere de pana la 45% pe piata actiunilor. Potrivit acestuia, fondul va fi unul cu profil ridicat de risc, avand in vedere ca legislatia permite o expunere de maxim 50% din active pe actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO