LIVE: ZF Femei în business: Care sunt lecţiile învăţate în antreprenoriat şi ce planuri de viitor are antreprenoarea care a dezvoltat unul dintre cele mai cunoscute branduri de pantofi? Urmăreşte o discuţie cu Cristina Bâtlan, fondatoarea şi creative directorul Musette
Burse - Fonduri mutuale

Cei şapte administratori de pensii Pilon II au raportat pierderi de 14,6 mil. lei în 2020, la afaceri de 441,3 mil. lei, plus 58%

♦ Cu toate acestea, pe fondul politicii de investiţii, cele şapte societăţi de administrare au generat câştiguri de 4,4 mld. lei pentru câteva milioane de viitori pensionari ♦ Diminuarea comisioanelor de administrare şi revenirea burselor au venit în beneficiul participanţilor la sistemul de pensii ♦ Românii au virat 8,9 mld. lei către administratorii de fonduri Pilon II, plus 5% faţă de 2019 ♦ Cele şapte fonduri Pilon II au avut anul trecut un randament mediu de 6,2%, de trei ori peste rata medie a inflaţiei.

Chiar dacă pentru câteva mi­lioane de sala­riaţi admi­nistratorii de pensii private au generat anul trecut pe fondul politicii de investiţii un câştig net de aproximativ 4,4 miliarde de lei (900 mil. euro), pentru ei 2020 a fost un an negativ prin prisma pierderilor cumulate de 14,6 milioane de lei, care au fost totuşi de aproape şase ori mai scăzute comparativ cu anul anterior.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a celor şapte administratori, care investesc 3,75% din venitul brut lunar al 7,63 de milioane de salariaţi în fondurile Pilon II, a urcat cu 58,3% în 2020, la 441,3 mil. lei, într-un an în care aşteptările multora au fost negative, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. „În anul 2020, cifra de afaceri raportată la volumul activelor a fost undeva în intervalul 0,6% -0,7%, ceea ce arată nivelul comisioa­nelor practicate în ultimii ani, în general sub 0,7% anual. Practic, partici­panţii la fondurile de pensii beneficiază de comisioane mai reduse faţă de acum câţiva ani, din moment ce acestea s-au situat în 2020 la sub 0,7% faţă de activele admi­nistrate, iar în 2019 se situau chiar undeva în jurul a 0,5%“, explică Cristian Tudorescu, consultant financiar şi cofondator al Investors Club, pentru Ziarul Financiar.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.