Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari administratori: Zece fonduri mutuale au pe mana 1,2 miliarde de lei

Cei mai mari administratori: Zece fonduri mutuale au pe mana 1,2 miliarde de lei
09.06.2009, 00:00 27

Cele mai mari zece fonduri mutuale dupa activele nete au ajuns la o avere cumulata de aproape 1,2 mld. lei (285 mil. euro), volum record in conditiile in care intreaga industrie formata din 53 de fonduri atingea active nete de 1,06 mld. lei la sfarsitul lunii aprilie.

Performanta a fost sustinuta de evolutia activelor din luna mai, cand cele mai mari zece fonduri si-au crescut activele cu peste 200 milioane de lei (circa 48 mil. euro) cumulat.
Primele doua pozitii in clasamentul celor mai bogate fonduri mutuale sunt ocupate de fondurile BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, cu active nete de 352,5 mil. lei de la 17.510 investitori, si de Raiffeisen Monetar, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu active nete de 204,4 mil. lei de la 3.337 investitori la inceputul lunii iunie. BCR Monetar a inregistrat in mai o crestere de 24% a activelor, in timp ce activele Raiffeisen Monetar au raportat o crestere record de 50% sustinuta de subscrieri de peste 50 de miioane de. lei.
Ascensiunea celor doua fonduri a fost rapida, avand in vedere ca Raiffeisen Monetar a fost lansat in vara anului trecut, iar BCR Monetar a fost lansat in toamna anului 2007.
Ultimul loc pe podium il ocupa fondul BCR Obligatiuni, administrat de Erste Asset Management, cu active nete de 198,7 mil. lei de la 10.532 investitori la inceputul lunii iunie, in conditiile in care a inregistrat o scadere de aproape 3 mil. lei a activelor in mai.
Fondul monetar Simfonia 1, administrat de BRD Asset Management, ocupa locul al patrulea in topul celor mai mari fonduri mutuale, cu active nete de 176 mil. lei de la 13.167 investitori.
Lansat in 2001, Simfonia 1 este cel mai longeviv fond monetar din piata, doar in intervalul aprilie 2008-aprilie 2009 inregistrand o crestere a activelor cu 81 mil. lei si a numarului de investitori cu 5.497.
"Ascensiunea fondurilor monetare si de obligatiuni s-a datorat in mare parte atentiei pe care bancile au inceput sa o acorde distributiei de fonduri, dar si administratorilor care si-au dat seama ca aceasta clasa de risc (n.red. - scazut) este cea care se vinde in momentul de fata", a spus Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management (RAM).
 
Fondurile de actiuni incep sa mai recupereze
Situate pe ultimele doua pozitii, BT Maxim, administrat de BT Asset Management, si Raiffeisen Prosper sunt singurele fonduri de actiuni care apar in clasamentul celor mai mari fonduri. La inceputul lunii iunie, BT Maxim numara 1.744 de investitori si active nete de 30.8 mil. lei
In ultimul an, activele fondurilor de actiuni s-au topit sub impactul crizei financiare care a dus Bursa la minime istorice si i-a facut pe investitori sa isi retraga banii din fonduri.
Daca topul ar fi fost realizat in vara anului 2007, inainte de declansarea crizei, clasamentul ar fi fost dominat de fondurile de actiuni ale caror active atingeau un maxim de 82,5 milioane de lei la Raiffeisen Prosper. Totusi, cresterile din ultimele trei luni de pe Bursa au determinat si o revenire pentru fondurile de actiuni la nivelul activelor, chiar daca subscrierile pe acest segment sunt inca reduse.
 
Dimensiunea conteaza pentru fondurile monetare
Pentru fondurile monetare si de obligatiuni, care domina clasamentelor celor mai mari fonduri, dimensiunea este importanta. Cu cat activele nete ale unui fond monetar sunt mai mari, cu atat creste puterea de negociere a dobanzilor la depozite bancare - principalul plasament al acestuia.
"Un alt avantaj este ca activele mari permit administratorului sa beneficieze de resurse pe termen mai lung si sa profite de orice oportunitate aparuta in piata. In cazul in care identifici o oportunitate, nu este nevoie sa dezinvestesti pentru a lua parte la ea, ci poti sa folosesti lichiditatile fondului", a continuat Mihail de la RAM.
Dezavantajul consta in faptul ca activele mari au tendinta de a "dilua" randamentul fondului. Chiar daca fondul obtine dobanzi peste media pietei, activele mari pot infuenta in sens negativ impactul dobanzilor asupra randamentului.
In cazul fondurilor de actiuni, activele mari pot deveni un obstacol in a obtine randamente ridicate si de a lua parte la oportunitatile din piata.
"Daca in prezent, un fond de actiuni ar dispune de active de 200 milioane de lei, ar fi foarte dificila selectarea actiunilor in care sa investeasca. Piata locala este relativ mica, iar numarul actiunilor lichide in care sa investeasca un astfel de fond este redus", a conchis Mihail.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO