Burse - Fonduri mutuale

Cea mai fierbinte zi din istoria Bursei de la Bucureşti, startul listării Hidroelectrica sub simbolul H2O, a adus subscrieri de 77 mil. euro de la micii investitori

Cea mai fierbinte zi din istoria Bursei de la Bucureşti,...

Autor: Liviu Popescu

26.06.2023, 00:08 4451

Investitorii pot adăuga în portofoliu o companie cu o evaluare între 8,6 ori şi 10,2 ori profitul ultimelor 12 luni, mai mică decât a fratelui mare Verbund din Austria, o marjă de profit de 47% şi promisiunea unor repartizări de dividende între 90% şi 100% profitul net Necesar de investiţii în zona IT şi expunere ridicată pe sectorul puternic reglementat al energiei.

Pe 23 iunie 2023, în prima zi de subscriere de acţiuni Hidroelectrica în oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti, micii investitori au trimis ordine pentru achiziţia a 3,4 milioane de acţiuni, ceea ce la un preţ de 112 lei pe acţiune înseamnă plasamente de 382 mil. lei doar în câteva ore.

„Interesul este mare. Nu mă aşteptam la asemenea subscrieri“, spune Dragoş Mesaroş, broker al Goldring. Pe de altă parte, la Bursa de Valori Bucureşti analiştii vorbeau vineri de o presiune la vânzare pe acţiuni, în contextul scăderii indicelui principal BET cu 0,8% cel mai probabil şi pe fondul eliberării unor lichidităţi pentru participarea la IPO-ul Hidroelectrica. Vineri acţiunile FP au scăzut cu 3%, Petrom cu 0,33%, Banca Transilvanai cu 0,3%. Cel mai tranzacţionat emitent a fost Fondul Proprietatea cu 20 mil. lei. Cum investitorii de retail au alocate 11,6 milioane de acţiuni H2O, adică 15% din întreaga tranşă, înseamnă că doar în prima zi aceştia au consumat 30% din tranşa alocată. 85% din restul tranşei merg la investitorii instituţionali acolo unde subscrierile nu sunt publice.

Raportat la întreaga tranşă, retailul a luat 4,4% doar în prima zi. „Este un semn pozitiv al evoluţiei mentalităţii investitorilor de retail, sunt multe voci în piaţă care consideră Hidro­electrica cea mai valoroasă şi profitabilă companie a statului român“, spune Miriam Andrei, director general al TradeVille.

Comparativ cu fratele mai mare Verbund din Austria, Hidroelectrica este mai ieftină în prospectul de evaluare faţă de cât se tranzacţionează acţiunile Verbund la Viena, respectiv un multiplu PER maxim de 10,2 ori faţă de 14 ori atât cât are producătorul austriac.

Pentru un investitor de retail care intenţionează să devină acţionar al companiei de stat acesta poate subscribe în oferta de listare (IPO) fie prin intermediul băncilor BCR, BRD, societăţilor de brokeraj BT Capital Partners sau Swiss Capital, fie – dacă are cont de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti – la orice broker bursier care intermediază operaţiuni.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 de acţiuni, ceea ce la preţul maxim de 112 lei pe acţiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei. Spre comparaţie, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei.

În eventualitatea unei suprasubscrieri, numărul de acţiuni pe care le va cumpăra investitorul în final este posibil să fie mai mic, dar îşi va recupera diferenţa de bani.

Ulterior închiderii ofertei de listare Hidroelectrica va ajunge la bursă, în jur de 12 iulie, acolo unde preţul pe acţiune va fluctua în funcţie de raportul cerere/ofertă şi în funcţie de alte elemente, precum rezultate financiare, politica de dividende şi altele.

Pentru primele 5 zile de ofertă este aplicat un discount de 3%, deci preţul de 108,64 lei. Subscrierile se fac însă la 112 lei urmând ca ulterior investitorii să primească banii în conturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO