LIVE: CELE MAI RESPONSABILE COMPANII DIN ROM NIA: CUM RĂSPUNZI NEVOILOR PREZENTULUI FĂRĂ SĂ LE COMPROMIŢI PE CELE ALE VIITORULUI
Burse - Fonduri mutuale

Cea mai bună săptămână pentru Petrom la bursa de la Bucureşti din 2012 încoace: raliu de 10,8% pe fondul scumpirii ţiţeiului

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie listată la Bucureşti în termeni de capitalizare, s-a apreciat cu 10,8% în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare şi a înregistrat astfel cea mai bună săptămână din 2012 încoace, arată datele agregate de ZF.

Spre comparaţie indicele principal BET, din structura căruia fac parte şi acţiunile SNP, a urcat cu 5%, ceea ce înseamnă că Petrom a urcat de două ori peste ritmul de creştere al pieţei bursiere.

Astfel în termeni de capitalizare, Petrom a urcat cu 2 miliarde de lei pe parcursul acestei săptămâni ajungând la circa 20 mld. lei, arată calculele realizate de ZF.

Evoluţia Petrom poate fi pusă în contextul scumpirii barilului de petrol Brent, de a cărei dinamică este legată profitabilitatea companiei petroliere. Astfel ţiţeiul s-a scumpit cu 13,6%.

Este posibil ca la evoluţia acţiunilor SNP să stea şi faptul că săptămâna viitoare este ultima strigare pentru cei care vor dividende din profitul pe 2019.

Astfel, de exemplu în cazul Petrom, un investitor care vrea să beneficieze de dividende cu un randament de aproape 9% la preţurile curente de tranzacţionare mai poate achiziţiona acţiuni SNP până pe 12 mai 2020, arată datele ZF. Ulterior, adică pe 13 mai 2020, acţiunile Petrom se vor corecta, adică se vor ieftini, cel mai probabil cu 9%, respectiv randamentul dividendelui.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.