Burse - Fonduri mutuale

Ce zice ASF despre investiţiile unor fonduri Pilon II la Banca Internaţională de Investiţii

Ce zice ASF despre investiţiile unor fonduri Pilon II la...

Autor: Liviu Popescu

08.03.2022, 07:41 400

♦ România este a doua cea mai mare ţară, după Rusia, ca număr de finanţări IIB.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii –, aveau la septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, cea la care Rusia are controlul semni­fi­ca­tiv, de circa 48%, şi de unde România (care are 6%) ar vrea să se retragă.

În acest sens ZF a adresat două întrebări către Autoritatea de Supra­veghere Financiară: ce se va întâmpla cu aceste finanţări în contextul în care Ministrul Câciu a anunţat că România se va retrage din acţio­nariatul IIB şi care este situaţia la zi a plasamentelor. ASF spune că decizia de investiţie aparţine admi­nistra­torului dar nu a menţionat situaţia la zi a plasa­mentelor. „Decizia de investire aparţine administratorului care inves­teşte acti­vele fondului de pensii private cu respectarea declaraţiei privind po­litica de investiţii autorizată de ASF, având ca obiectiv investirea pru­denţială a activelor fondului de pensii private în folosul exclusiv al participanţilor sau, după caz, al bene­ficiarilor, ţinând cont de obligaţiile pe termen lung ale fondului de pensii private şi în conformitate cu preve­derile legale“, a transmis ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO