Burse - Fonduri mutuale

Ce strategii au avut administratorii de fonduri in conditiile caderii Bursei din T1

Ce strategii au avut administratorii de fonduri in conditiile caderii Bursei din T1

Click pentru imaginea marita

10.04.2008, 20:16 19

Fondurile de actiuni au fost vanzatori pe piata de capital in primul trimestru al anului, primele pe lista fiind titlurile de la Bursa de Valori datorita gradului sporit de lichiditate, in timp ce pentru RASDAQ administratorii de fonduri isi mentin sperantele de crestere.
Investitiile fondurilor mutuale in actiuni au scazut cu 113 mil. lei (30,5 mil. euro) in primele trei luni ale anului, in conditiile in care activele fondurilor mutuale au scazut cu 134 mil. lei (36 mil. euro). Aproximativ 320 mil. lei, mai exact 40% din activele totale de 820 mil. lei ale industriei, erau investite la sfarsitul lunii martie in actiuni cotate, potrivit raportului lunar emis de UNOPC, spre deosebire de sfarsitul anului trecut, cand plasamentele fondurilor deschise de investitii atingeau 46% din activele de 954 mil. lei.
Diminuarea plasamentelor pe Bursa ale fondurilor mutuale a avut loc atat sub impactul scaderii agresive a pietei de capital, cat si sub cel al vanzarii de titluri de catre aministratori.
Fondurile de actiuni, cu expunere de cel putin 66% pe piata actiunilor, si-au lichidat in principal pozitiile listate la Bursa, avand in vedere ca titlurile bursiere au un grad sporit de lichiditate.
"In primul trimestru, am vandut aproximativ 30% din portofoliul de actiuni al Intercapital, in special din actiunile listate pe Bursa, pentru ca au avut un grad mai ridicat de lichiditate. Ne mentinem estimarile privind potentialul de crestere pentru pozitiile pe care le detinem pe RASDAQ", spune Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest, care administreaza fondul de actiuni Intercapital.
"De-a lungul primului trimestru, la Intercapital am avut in medie o expunere de 60% din active in actiuni cotate, iar acum avem aproximativ 69% din activele fondului investite pe Bursa", continua reprezentantul Certinvest.
Vanzarile Intercapital au fost determinate si de investitorii care s-au retras din fond. Intercapital s-a confruntat in primul trimestru cu retrageri de circa 6,9 mil. lei (1,8 mil. euro), reducandu-si activele cu circa 40%, potrivit datelor UNOPC. Fondul a pierdut peste 170 de investitori.
Un alt fond care a fost la vanzare in primele trei luni ale anului a fost KD Maximus, fondul administrat de slovenii de la KD Investments, care a avut cel mai bun randament in 2007.
"In primele trei luni ale anului am vandut in principal detinerile de pe Bursa. Este greu de estimat cat a fost impactul deprecierii bursiere si cat a fost efectul vanzarilor asupra scaderii de 15% a plasamentelor KD Maximus in actiuni cotate din ultimele trei luni", spune Jan Pricop, director general adjunct al societatii KD Investments, care administreaza fondul de actiuni KD Maximus.
Fondul de actiuni administrat de KD Investments a incheiat anul trecut cu un portofoliu de actiuni de 71% din activele fondului, in timp ce la sfarsitul primului trimestru expunerea KD Maximus pe actiuni cotate atinge 56% din active.
"Cred ca scaderea Bursei a avut un impact mai puternic asupra reducerii portofoliului de actiuni, decat vanzarile facute de administratori in aceste luni", explica Voicu de la Certinvest.
Lichidarea anumitor pozitii de pe Bursa nu a fost insa strategia adoptata de toti administratorii de fonduri, parte dintre acestia preferand sa isi mentina pozitiile in piata, mai mult chiar unii dintre acestia au cumparat.
"Strategia noastra a fost de a ramane in piata, am ramas pe aceleasi pozitii. Am achizitionat marginal la preturi foarte bune, care ulterior pot deveni istorice, pentru a ne consolida anumite pozitii din portofoliu", spune Marius Olteanu, directorul executiv al societatii SIRA, care administreaza fondul de actiuni Omninvest.
Fata de sfarsitul anului trecut, expunerea fondului de actiuni administrat de SIRA a crescut cu aproximativ 2%.
"Trendul care a inceput in luna iulie a anului trecut are premise false, fiind bazat pe o corelare cu pietele externe. Piata locala de capital isi va reveni, chiar daca e greu de estimat cand anume", conchide Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO