Burse - Fonduri mutuale

Ce şanse mai are Hidraulica Plopeni să ajungă pe Bursă?

Ce şanse mai are Hidraulica Plopeni să ajungă pe Bursă?

Autor: Andrei Chirileasa

01.12.2010, 23:48 52

Cu doar două zile înainte de închiderea ofertei publice iniţialea producătorului de pompe hidraulice Hidraulica Plopeni (HRP)investitorii au subscris doar 23.000 de acţiuni în cadrul ofertei,din totalul de 97 de milioane de acţiuni scoase la vânzare, sumelesubscrise fiind de 2.875 de lei.

Astfel, ar fi nevoie ca investitorii să vină pe ultima sută demetri cu circa 10 mil. lei pentru ca oferta să fie subscrisă înîntregime. Acest lucru este însă destul de dificil, în condiţiileîn care niciun investitor mare, cum ar fi SIF-urile, nu şi-amanifestat până în prezent interesul pentru această ofertă, iarintermediarul nu şi-a asumat niciun fel de angajament privindsubscrierea unei părţi din ofertă, în situaţia în care aceasta arrămâne nesubscrisă.

Totuşi, în prospect se precizează că "oferta va fi considerată a fiînchisă cu succes indiferent de numărul de acţiuni subscrise".Astfel, teoretic, chiar şi cu 23.000 de acţiuni subscrise oferta sepoate încheia cu succes. Intermediarul ofertei este firma debrokeraj Confident Invest din Bucureşti.

Brokerii spun că interesul redus pentru oferta Hidraulica poate fiexplicat prin rezultatele slabe ale companiei. Firma din Plopeni aînregistrat anul trecut afaceri de 11,2 mil. lei şi un profit dedoar 5.500 de lei, însă încearcă să atragă minimum 10,6 mil. lei înofertă prin vânzarea a 41% din capital, întreaga companie fiindevaluată la peste 25 de milioane de lei.

Compania încearcă să strângă bani pentru construirea unei centraleelectrice cu celule fotovoltaice, proiect pentru care va accesafonduri europene.
Oferta Hidraulica Plopeni este prima încercare a unei companiinelistate de a atrage bani de pe Bursă în ultimii doi ani şijumătate. Ultima ofertă a fost derulată în aprilie 2008 de firma deconstrucţii Pomponio din Alba Iulia, încheindu-se fără succes, încondiţiile în care efectele crizei începuseră deja să se facăsimţite pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO