Ce şanse mai are Hidraulica Plopeni să ajungă pe Bursă?

Autor: Andrei Chirileasa 01.12.2010

Cu doar două zile înainte de închiderea ofertei publice iniţiale a producătorului de pompe hidraulice Hidraulica Plopeni (HRP) investitorii au subscris doar 23.000 de acţiuni în cadrul ofertei, din totalul de 97 de milioane de acţiuni scoase la vânzare, sumele subscrise fiind de 2.875 de lei.

Astfel, ar fi nevoie ca investitorii să vină pe ultima sută de metri cu circa 10 mil. lei pentru ca oferta să fie subscrisă în întregime. Acest lucru este însă destul de dificil, în condiţiile în care niciun investitor mare, cum ar fi SIF-urile, nu şi-a manifestat până în prezent interesul pentru această ofertă, iar intermediarul nu şi-a asumat niciun fel de angajament privind subscrierea unei părţi din ofertă, în situaţia în care aceasta ar rămâne nesubscrisă.

Totuşi, în prospect se precizează că "oferta va fi considerată a fi închisă cu succes indiferent de numărul de acţiuni subscrise". Astfel, teoretic, chiar şi cu 23.000 de acţiuni subscrise oferta se poate încheia cu succes. Intermediarul ofertei este firma de brokeraj Confident Invest din Bucureşti.

Brokerii spun că interesul redus pentru oferta Hidraulica poate fi explicat prin rezultatele slabe ale companiei. Firma din Plopeni a înregistrat anul trecut afaceri de 11,2 mil. lei şi un profit de doar 5.500 de lei, însă încearcă să atragă minimum 10,6 mil. lei în ofertă prin vânzarea a 41% din capital, întreaga companie fiind evaluată la peste 25 de milioane de lei.

Compania încearcă să strângă bani pentru construirea unei centrale electrice cu celule fotovoltaice, proiect pentru care va accesa fonduri europene.
Oferta Hidraulica Plopeni este prima încercare a unei companii nelistate de a atrage bani de pe Bursă în ultimii doi ani şi jumătate. Ultima ofertă a fost derulată în aprilie 2008 de firma de construcţii Pomponio din Alba Iulia, încheindu-se fără succes, în condiţiile în care efectele crizei începuseră deja să se facă simţite pe Bursă.