Burse - Fonduri mutuale

Ce înseamnă pentru Bursă vânzarea a 8% din pachetul pe care statul român îl are la Petrom?

MIHAI CHIŞU, unul dintre veteranii pieţei de capital din România: Dacă va începe acest proces, preţul va tinde să scadă.

MIHAI CHIŞU, unul dintre veteranii pieţei de capital din România: Dacă va începe acest proces, preţul va tinde să scadă.

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

26.06.2019, 07:51 2483

Investitorii de la Bucureşti au reacţionat luni la informaţia potrivit căreia Guvernul este obligat să vândă 8% din deţinerea sa la Petrom către salariaţi, astfel că acţiunile Petrom au scăzut cu 3%, iar cele ale Fondului Proprietatea cu 3,3% ♦ Marţi şi-au revenit din scăderi ♦ „Cred că sunt şanse mari ca listarea Hidroelectrica să se realizeze înainte de această ofertă de acţuni OMV Petrom“.

AnaliŞtii şi brokerii chestionaţi de Ziarul Financiar consideră că vânzarea a 8% din pachetul de 20,6% pe care statul român îl are la Pe­trom va deter­mina pe termen scurt o scădere a preţului ac­ţiunii pe fondul apariţiei mai mul­tor acţiuni cumpărate la un preţ mult mai mic decât cel de tranzacţionare.

Pe de altă parte, pe termen lung, această vânzare reprezintă un aspect pozitiv în sensul în care majorează numărul de acţiuni disponibile la liber la tranzac­ţionare, adică free float-ul Pe­trom, cea mai valoroasă com­panie listată la bursa de la Bu­cureşti, cu o capitalizare de circa 22 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO