Burse - Fonduri mutuale

Ce dobânzi oferă Ministerul Finanţelor pentru emisiunea de titluri de stat Fidelis care începe pe 17 iulie

Ce dobânzi oferă Ministerul Finanţelor pentru...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

12.07.2023, 17:22 5940

Ministerul Finanţelor a anunţat marţi că din 17 iulie va începe o nouă ediţie a emisiunilor de titluri de stat Fidelis, adică o ofertă prin care statul vinde instrumente către micii investitori şi care ulterior sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, nefiind impozitate. Oferta de vânzare se încheie pe 28 iulie.

În această ediţie, Finanţele vând titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,3% şi respectiv 7,2%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.

În afară de emisiunile uzuale, ediţia Fidelis care debutează pe 17 iulie are şi în acest an tranşa specială a donatorilor de sânge care beneficiază de condiţii dacă fac dovada donării începând cu 1 ianuarie 2023. 

Ministerul Finanţelor continuă parteneriatul cu Morning Glory şi Rock FM şi, pe lângă o dobândă de 7,3% la titluri în lei şi scadenţă de 1 an, oferă şi un prag de subscriere de 10 ori mai mic pentru donatori, de la 5.000 de lei la 500 de lei.

„După o primă ediţie a programului FIDELIS din 2023 care a adus 1000 noi donatori şi investiţii de 3,06 miliarde lei, am vrut ca acest demers de succes, între Ministerul Finanţelor şi Rock FM să continue, pentru că încurajăm donarea cu cele mai mari dobânzi pentru cei care vor să îşi investească economiile în titluri de stat”, transmite ministrul Marcel Boloş într-un comunicat. 

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. 

Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO