Burse - Fonduri mutuale

Ce companii de pe bursă au avut cele mai multe lucruri de raportat în 2012

Ce companii de pe bursă au avut cele mai multe lucruri...

Autor: Andrei Chirileasa

29.12.2012, 10:37 672

Fondul Proprietatea (FP), Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi SIF Muntenia (SIF4) au trimis în acest an cele mai multe raportări către Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform datelor centralizate de ZF.

Fondul Proprietatea are 155 de raportări către investitori, adică aproape câte una pentru fiecare şedinţă de tranzacţionare din acest an. Nu au fost luate în calcul raportările tranzacţiilor efectuate de persoane iniţiate.

Fondul Proprietatea este unul dintre cei mai transparenţi emitenţi de pe bursă, deoarece pe lângă rapoartele anuale, semestriale şi trimestriale publică lunar date privind evoluţia activelor. Totuşi, pe lângă informările obişnuite, FP a avut şi numeroase evenimente neprevăzute de raportat acţionarilor. Litigiile cu avocata Ioana Sfîrăială au făcut obiectul a nu mai puţin de 30 de raportări în acest an. Dintre toate, cel mai important este litigiul pierdut la Curtea de Apel Bucureşti prin care Sfîrăială a obţinut anularea hotărârilor AGA din septembrie 2010 prin care Franklin Templeton a fost numit administratorul Fondului Proprietatea.

Un alt eveniment major a fost intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii din portofoliul FP, care a condus la scăderea semnificativă a activului net al FP. În ciuda ştirilor mai mult negative, preţul acţiunilor FP a crescut cu 26% în acest an, în condiţiile în care investitorii străini au continuat să acumuleze acţiuni, ajungând să deţină peste 50% din capitalul fondului.

Pe locul al doilea în topul celor mai comunicative companii de pe bursă este combinatul chimic Oltchim. Închiderea producţiei combinatului, în luna august, şi tentativa nereuşită de privatizare din septembrie, au fost cele mai importante evenimente de raportat. De asemenea, au fost numeroase schimbări de management şi de membri ai Consiliului de Administraţie, iar în ultimele luni, procese cu creditori care au solicitat executarea silită a companiei pentru neplata datoriilor. Evenimentele de la Oltchim s-au reflectat într-o scădere cu peste 50% a acţiunilor.

Pe poziţia a treia a urcat SIF Muntenia, care începând de la adunarea generală a acţionarilor (AGA) din aprilie a avut numeroase lucruri de raportat. Schimbarea membrilor Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) în luna iulie şi apoi disputele dintre noul CRA şi administratorul Muntenia Invest au făcut obiectul a numeroase raportări. În plus, au fost şi litigii apărute din acest conflict, unele câştigate de tabăra acţionarilor revoluţionari, altele de vehcea conducere.

 

Ce companii au trimis cele mai multe raportări bursei în 2012

Companie (simbol)  Număr de raportări

Fondul Proprietatea (FP)    155

Oltchim (OLT)           115

SIF Muntenia (SIF4)            108

Transelectrica (TEL)            101

SIF Oltenia (SIF5)    95

Banca Transilvania (TLV)   80

Oil Terminal (OIL)     75

NEPI (NEP)   67

SIF Moldova (SIF2)  67

Electroargeş (ELGS)           66

OMV Petrom (SNP) 59

Transgaz (TGN)       59

Dafora (DAFR)         58

Alro (ALR)     50

SIF Banat-Crişana (SIF1)   50

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO