Burse - Fonduri mutuale

Cătălin Chelu îşi mai trece o companie în portofoliu: Braiconf Brăila

Cătălin Chelu îşi mai trece o companie în portofoliu: Braiconf Brăila

Autor: Adrian Cojocar

24.04.2012, 00:05 2980

Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe bursă, a achiziţionat recent prin intermediul firmei Amattis Galaţi un pachet de 10,8% din acţiunile producătorului de textile Braiconf Brăilă (BRCR) de la Ştefan Toderiţă, care şi-a lichidat participaţia de 12,4% pe care o avea în companie pentru suma de 2,5 milioane de lei.

Chelu îşi îndreaptă achiziţiile în special către firme cu acţionariat dispersat, cum este şi cazul Braiconf Brăila, unde niciun investitor nu deţine pachetul de control şi care dispun de lichidităţi importante care să finanţeze viitoarele achiziţii ale sale. Cel mai mare acţionar al Braiconf este în prezent banca de investiţii Julius Baer, cu o participaţie de 25,1% din acţiuni. Julius Baer deţine acţiuni la Braiconf încă din anul 2006. Fondurile de investiţii Hyposwiss Danube Tiger şi Eastern Eagle deţin la rândul lor 9,3% şi respectiv 7,8% din acţiunile Braiconf.

În ultimele şedinţe ale săptămânii trecute s-au realizat tranzacţii pe bursă cu acţiunile Braiconf care au cumulat 15% din capitalul companiei şi s-au cifrat la 3 mil. lei.

Anul trecut Cătălin Chelu a cumpărat pachete de control la cel puţin cinci companii cotate pe bursă, cea mai importantă fiind cea de la Argus Constanţa (UARG), unde a ajuns la un moment dat să deţină 40,5% din capital. Omul de afaceri declara la acea dată că nu mai este mult până ajunge să-şi facă propriul SIF după ce mulţi ani a fost unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF-urilor.

Potrivit datelor de la finele anului trecut ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Cătălin Chelu trebuia să deruleze ofertă publică de preluare la 12 companii listate pe bursa şi piaţa RASDAQ, companii care la acea dată aveau o valoare de piaţă cumulată de 32 mil. euro. Arbitrul pieţei a stabilit că omul de afaceri şi persoanele cu care acţionează concertat sunt obligaţi să depună oferte de preluare pentru firmele Argus Constanţa (UARG), Altur Slatina (ALT), Carbochim Cluj (CBC), Electroargeş Curtea de Argeş (UARG), Lactate Natura, Mecanica Rotes (METY), Comat Galaţi, Mobila Rădăuţi, Aurora Tg. Frumos, Faimar Baia Mare (FMAR) şi Galfinband.

Chelu a achiziţionat aceste companii cu banii din vânzarea acţiunilor SIF, la care deţinea participaţii importante. Chelu a vândut o parte din acţiunile pe care le deţinea la cele cinci SIF-uri la insistenţele CNVM, în condiţiile în care până anul trecut un investitor nu putea să deţină mai mult de 1% din capitalul unei SIF. Între timp pragul de deţinere a fost majorat la 5% din capital.

Braiconf a revenit pe profit în primele nouă luni ale anului trecut, cu 1,55 mil. lei, însă afacerile au continuat să scadă uşor, la 24,7 mil. lei (5,8 mil. euro). Rezultatele finale pe 2011 nu au fost încă făcute publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO