Burse - Fonduri mutuale

Castigul Alro a sarit de 100 mil. euro

16.02.2007, 21:23 18

Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in 2006 un profit net preliminar de 134,7 mil. dolari (circa 106 mil. euro), de peste trei ori mai mare fata de cel din 2005.
Vanzarile companiei au urcat anul trecut cu 42%, pana la 782 de milioane de dolari (620 milioane de euro).
Avansul afacerilor si profitului este explicat de reprezentantii Alro atat prin cresterea cotatiilor aluminiului la nivel international de la 1.400-1.600 dolari pe tona in 2005 la peste 3.000 de dolari in 2006, cat si prin imbunatatirea productivitatii. Cu toate acestea, compania se plange de costurile ridicate cu energia electrica. "In prezent Alro are incheiat un contract cu OPCOM pana pe 30 iunie, prin care cumpara 25% din energia necesara la un pret de peste 60 de dolari. Pretul energiei reprezinta 35% din pretul unei tone de aluminiu, iar cu energia de pe OPCOM acest procent sare de 40%", a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro Slatina.
Compania care a investit in ultimii cinci ani peste 182 mil. dolari si-a planificat constructia unei termocentrale cu o putere de 1.000 mw, de circa patru ori consumul combinatului Mittal Steel Galati, investitie in valoare de peste 1 mld. dolari.
Profitul, realizat in conditiile unui pret al aluminiului in crestere, va fi impartit in dividende si investitii. Reprezentantii companiei sustin ca vor vrea sa scape de dependenta de pretul energiei prin constructia termocentralei.
Amplasarea termocentralei depinde de noua capacitate de productie si va fi stabilita in urma unui plan de fezabilitate. Alro continua si proiectul de implicare in constructia reactoarelor 2 si 3 de la Cernavoda.
"Dupa calculele noastre, investitia Alro va fi de circa 250 de milioane de dolari in partea de equity, iar 750 mil. dolari in obligatiunile emise de stat pentru acest proiect. Termocentrala si investitia de la Cernavoda nu se exclud reciproc", a spus Christian Wust, presedintele Alro Slatina. El a mai spus ca banii vor proveni dintr-o majorare de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO