Burse - Fonduri mutuale

Care sunt investitorii care pot castiga/pierde cel mai mult la RRC

Care sunt investitorii care pot castiga/pierde cel mai mult la RRC
31.08.2009, 00:00 26

Fondul de investitii american Artio Global International Equity Fund (fostul Julius Baer) si senatorul UDMR Attila Verestoy se numara printre cei mai mari actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) si ar putea incasa sume importante in cadrul ofertei de preluare pe care grupul kazah KazMunaiGaz o va derula la sfarsitul acestui an.

Pe de alta parte, in cazul in care pretul din oferta nu va fi multumitor, principalii actionari minoritari ar putea bloca delistarea companiei sau ar putea da in judecata grupul Rompetrol si pe kazahi.

Artio Global detine circa 2,34% din actiunile Rompetrol Rafinare, potrivit raportarilor de la finele lunii aprilie, pachetul valorand circa 6 mil. euro la pretul actual de pe Bursa, de 0,0514 lei pentru o actiune RRC.

Attila Verestoy detine la randul sau 1,68% din titlurile Petromidia, dupa ce a mai cumparat la inceputul acestui an un pachet reprezentand aproape 0,5% din actiunile companiei. Potrivit ultimei declaratii de avere publicata pe site-ul Senatului, Verestoy a investit circa 17,4 mil. lei (4,14 mil. euro) pentru achizitia actiunilor Rompetrol Rafinare, pretul mediu de achizitie fiind de circa 0,049 lei.

In aceste conditii, daca pretul oferit de kazahi nu va fi cel putin egal, omul de afaceri ar putea alege sa nu vanda. Contactat de ZF el nu a dorit sa faca niciun fel de comentarii.

Verestoy mai detine si un pachet semnificativ de actiuni la Rompetrol Well Services (PTR), cealalta companie a gupului Rompetrol la care kazahii ar trebui sa deruleze oferta de preluare. El a vandut anul trecut circa 5% din actiunile Rompetrol SA (VEGA), in cadrul unei oferte de preluare derulata pe RASDAQ, incasand circa 6 mil. euro.

Oferta a fost lansata insa cand la conducerea grupului Rompetrol se afla Dinu Patriciu, un apropiat al lui Verestoy. Intre timp, Patriciu si-a vandut toate actiunile kazahilor si a plecat din conducerea grupului Rompetrol.

Printre actionarii minoritari cu detineri semnificative la Rompetrol Rafinare se mai numara ING International Romanian Equity Fund, care detine circa 0,845% din actiuni. Fondul administreaza banii programelor de asigurari unit-linked ale ING. SIF Oltenia detine o participatie de 0,27%, in timp ce majoritatea fondurilor de actiuni locale au in portofoliu cateva milioane de actiuni RRC.

Un alt actionar important este fondul de investitii american QVT, a carui detinere nu este cunoscuta, dar care a cerut la inceputul anului lansarea unei oferte de preluare, cerand in acel moment un pret care se apropia de valoarea nominala de 0,1 lei a actiunilor RRC. QVT sustinea atunci ca oferta ar trebui sa se realizeze pe baza evaluarii din momentul in care KazMunaiGaz ar fi trebuit sa realizeze oferta de preluare, respectiv ianuarie 2008. Intre timp, pretul actiunilor RRC s-a prabusit pe Bursa, iar compania a acumulat pierderi substantiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO