Burse - Fonduri mutuale

Capitalizarea Petrom a sarit de 9 miliarde de euro

18.01.2006, 20:10 15

Valoarea Petrom a trecut ieri de pragul de 9 mld. euro, in urma unei alte cresteri importante a pretului la Bursa. Cursul actiunilor a mai castigat ieri peste 2%. De la inceputul anului, titlurile Petrom au plusat cu aproape 25%, crestere peste cea a pietei in aceasta perioada.

Cresterea Petrom de la inceputul anului a venit in contextul general de pe piata internationala, unde investitorii au inceput sa se orienteze tot mai puternic spre companiile care dispun de rezerve importante de titei, ca urmare a crizelor energetice ce se preconizeaza ca urmare a starii de nesiguranta din Golf.

Titlurile Petrom, impreuna cu cele ale BRD, au fost printre putinele dintre actiunile cele mai lichide de pe piata care au inregistrat ieri cresteri, brokerii spunand ca aceasta situatie este explicabila pe fondul banilor noi care intra pe piata, iar actiunile celor doua companii sunt "tinta" predilecta pentru fondurile de investitii straine.

O nota aparte in piata au facut ieri SIF-urile, care pe o piata in crestere, au scazut cu peste 2%, declinul venind in a doua parte a sedintei si mai ales pe inchidere. Scaderea SIF-urilor a venit intr-un context in care Catalin Chelu, unul din principalii jucatori pe aceste titluri, a facut, intr-o emisiune televizata, mai multe declaratii legate privind posibilitatea ca SIF-urile sa fie dezavantajate in cadrul procesului de privatizare a BCR. El s-a referit la posibila renuntare la majoritatea de 75% cu care se iau deciziile importante la BCR, ceea ce ar putea permite austriecilor de la Erste Bank sa hotarasca o majorate de capital, care sa dilueze participatiile SIF-urilor daca acestea nu vor avea suficiente lichiditati ca sa subscrie.

"In aceasta perioada se speculeaza din greu pe SIF-uri si Bursa a aratat ca in continuare e sensibila la zvonuri. Pozitia lui Catalin Chelu trebuie inteleasa si in contextul in care el insusi e un jucator activ pe aceste titluri, iar ceea ce a spus exprima parerea lui personala, care nu are deocamdata sustinere din informatiile primite de la nivel guvernamental. Ce s-a inamplat azi pe SIF-uri nu poti spune ca are relevanta pe termen scurt asupra evolutiei actiunilor. A fost un moment de panica pe inchidere, dar eu le consider oscilatii normale", a precizat Rares Nilas, directorul BT Securities.

Indicii BET si BET-C au inregistrat ieri cresteri usoare, de pana la 1%. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Transilvania, Oltenia si Moldova, si titlurile Petrom si BRD.



Actiunile Petrom au confirmat ieri tendinta de crestere dupa ce au dat investitorilor senzatia ca si-au oprit ascensiunea. Actiunile companiei au atins pentru prima data de la listarea pe Bursa 0,6 lei/actiune, incheiind ziua la 0,595 lei/actiune, cu 2,6% mai mult ca in ziua anterioara, in ciuda scaderii de pe SIF-uri, care au avansat de la inceputul anului in acelasi ritm cu Petrom. Nivelul transferurilor cu actiunile companiei a trecut din nou peste nivelul de 20 de milioane de actiuni, semn ca investitorii care au achizitionat in ultimele saptamani au reintrat la cumparare. Petrom ar putea raporta pe anul trecut un profit in jurul a 520 mil. euro, conform declaratiilor de anul trecut ale managerilor.



Actiunile SIF Transilvania au pierdut peste 3%, inregistrand cel mai mare declin dintre SIF-uri. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de peste 11,8 mil. lei (3,2 milioane de lei), in afara de aceste tranzactii, cu actiunile SIF Transilvania derulandu-se si o tranzactie speciala la pretul de 2,4 lei/actiune, valoarea ei fiind de 0,76 mil. lei (0,2 mil. euro). Brokerii nu se asteapta in perioada imediat urmatoare la intrarea SIF-urilor si nici a pietei de altfel pe o perioada de scadere mai prelungita. "Pe termen scurt ma astept la o stabilizare usoara a preturilor. Ce s-a intamplat azi (ieri - n.red), eu le consider corectii", a precizat Rares Nilas.



AcTiunile producAtorului de hartie Si carton Vrancart Adjud au continuat ieri traiectoria ascendenta urcand cu inca 1,7%. Unul dintre cumparatorii din ultimele zile de actiuni Vrancart, care a contribuit la cresterea pretului a fost anuntat ieri. Este vorba de Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, societate care este actionarul majoritar al Vrancart. El a anuntat ca a cumparat 185.500 de actiuni la un pret mediu de 0,1086 lei/actiune. Vrancart a incheiat ieri ziua la 0,122 lei/actiune, fata de 0,0950 lei/actiune cat erau cotate la finalul anului trecut. Ieri pe Vrancart au avut loc cele mai mari tranzactii din ultimele sase luni, fiind schimbate peste 3 milioane de actiuni.



Titlurile Companiei Sinteza Oradea, care activeaza in industria chimica, au urcat ieri cu 9%, ultimul pret fiind de 0,305 lei/actiune. "Pe piata titlurilor Sinteza are loc un proces de concentrare a actionariatului, dupa ce s-a desfiintat Asociatia Salariatilor care controla compania. Cresterile din ultima perioada, pe un volum de asemenea in crestere, arata interesul la cumparare a unui investitor care crede in acelasi timp ca actiunea nu se afla inca la pretul corect", considera Rares Nilas. Tranzactiile derulate ieri cu aceste titluri au insumat 0,14 milioane de lei. De la inceputul

anului, actiunile Sinteaza au castigat

peste 15%.



Actiunile companiei de asigurAri Asirom BucureSti au continuat sa fie printre cele mai cautate de pe piata RASDAQ, in ciuda faptului ca actionarii au hotarat recent delistarea. Nu este totusi clar daca legislatia permite acest lucru. Tranzactiile de ieri cu actiunile societatii de asigurari au insumat peste 500.000 de euro, mult peste media unei zile obisnuite de tranzactionare. Cotatia a oscilat intre 0,63 si 0,65 lei/actiune, iar pretul mediu a coborat cu 1,5% fata de ziua precedenta. Pe piata au continuat sa fie afisate ordine mari de cumparare, la inchidere fiind ramanand aproape 250.000 de actiuni la cumparare la pretul de 0,65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO