Burse - Fonduri mutuale

Cand vedetele pierd, pierde si Bursa

04.08.2004, 00:00 24

Actiunile Petrom , BRD si cele ale Bancii Transilvania, cele mai mari de la Bursa, au inregistrat ieri scaderi de peste 2%, in general majoritatea companiilor tranzactionate fiind cotate la inchidere la preturi inferioare celor de luni.
Potrivit brokerilor, semnalul scaderilor a fost dat de actiunile BRD. "Tonul scaderilor l-a dat actiunile BRD, moment care a coincis cu publicarea pe Bursa a anuntului oficial privind scoaterea la vanzare de  AVAS a pachetului de 7,3% pe care-l detine la BRD. Imediat dupa  publicarea acestui anunt, au aparut vanzatori, s-a vandut direct la preturile oferite de cumparatori, pe parcursul sedintei cotatia coborand pana la un nivel minim de 26.200 lei/actiune. Totusi, anuntul AVAS nu aduce nimic nou , nu se face nici o referire la pret, dar este posibil ca unii investitori sa fi vandut din precautie." a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. Pe piata se vorbeste despre posibilitatea ca AVAS sa vanda pachetul de actiuni detinut la BRD la un pret mai redus decat cotatia de la Bursa, care la inchiderea sedintei de luni era de 27.300 lei/actiune, in aceste conditii fiind posibil ca investorii sa manifeste reticenta in a cumpara actiuni la Bursa la preturi mai ridicate. AVAS nu a dat nici o indicatie asupra pretului avut in vedere pentru actiunile de la BRD. Ultima tranzactie cu actiunile BRD de ieri s-a perfectat la pretul de 26.500 lei/actiune, in scadere cu 2,9% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 8,9 miliarde lei.
Actiunile SNP Petrom au mai pierdut ieri 3,2%, pretul de la inchidere fiind de 2.430 lei/actiune. Brokerii spun ca  intr-o anumita masura scaderea acestor titluri ieri sa fi fost legata si de trendul descendent inregistrat pe parcursul sedintei de actiunile BRD. "Dupa ce actiunile BRD au inceput sa scada, au scazut si titlurile Petrom. Oricum, actiunile Petrom scazusera dupa semnarea contractului de privatizare pana pe la 2.300 lei/actiune, cursul revenindu-si odata cu aprecierile care au urmat. Ma astept ca in sedintele urmatoare, cursul actiunilor Petrom sa se stabilizeze in jurul a 2.400 lei/actiune" a precizat Alin Brendea.
Actiunile companiei Zimtub Zimnicea au castigat 14,6%, inchiderea facandu-se la pretul maxim al sedintei de 20.400 lei/actiune. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 1,2 miliarde lei. "Actiunile Zimtub au avut o evolutie buna si in sedinta de luni, atinci cand fost cotate  la un pret maxim de 20.700 lei/actiune, chiar daca  inchiderea s-a facut la pretul de 17.800 lei/actiune, in scadere fata de cotatia precedenta.  Investitorii au cumparat ieri toate actiunile oferite in piata, spre finalul sedintei continand sa fie cumparatori la pretul maxim. Este greu de explicat cu exactitate ce a determinat aceasta apreciere pentru titlurile Zimtub, dar aceste actiuni sunt unele din cele care se tranzactioneaza la un discount mare fata de activul net, in acelasi timp Zimtub fiind si singura societate producatoare de tevi neprivatizata", a declarat Brendea.



Piata RASDAQ
Actiunile centrului comercial Unirea Shopping Center  au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale prin intermediul careia s-a transferat un pachet de 1,9% din actiunile companiei. Valoarea acestei tranzactii a depasit 25,6 miliarde lei.
Tranzactia speciala cu actiunile centrului comercial s-a perfectat la pretul de 640. 162 lei/actiune, cotatia medie din sedinta precedenta fiind in jurul a 765.000 lei/actiune. Cu aceste actiuni s-a mai derulat luna trecuta o tranzactie speciala, si acea tranzactie realizandu-se la un pret in jurul a 640.000 lei/actiune. Pachetul de actiuni transferat in luna iulie prin intermediul unei astfel de operatiuni a fost de 2,8% din capitalul social al companiei, valoarea tranzactiei in acest caz fiind de 38 miliarde lei. Actionarul majoritar al  Unirea Shopping Center este societatea Nova Trade, care detine 65,4% din actiuni, cei mai importanti actionari minoritari fiind fondul de investitii Broadhurst si SIF Muntenia, cu participatii de 11%, respectiv 9%. Transferurile derulate in piata cu actiunile companiei au insumat 243 milioane lei, pretul osciland in intervalul 760.000 - 770.000 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor de ieri a depasit 99 miliarde lei, aceasta situatie datorandu-se mai ales raportarii inchiderii ofertei publice de  preluare a companiei Librarul Oradea. Societatea Master SA Oradea a achizitionat 92,7% din actiunile Librarul, oferind un pret de 55.788 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei. Valoarea tranzactiilor din cadrul acestei oferte s-a ridicat la 61,5 miliarde lei. Master este o companie specializata in transport international. Actionarul majoritar al Librarul inainte de inchiderea acestei oferte era societatea Euro Souvenir, cu o participatie de 82,1%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Societatii de Constructii Hidrotehnice Constanta. Un investitor a achizitionat 5% din actiunile companiei, singura tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 6.500 li/actiune, in crestere cu peste 18% fata de cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,4 miliarde lei. Cel mai mare pachet de actiuni in cadrul companiei este detinut, conform ultimelor raportari, de Radco Trading SRL, care controleaza 45,1% din actiuni.
Tranzactii mai ridicate s-au derulat si cu actiunile Napolact. Pretul maxim al sedintei a fost de 65.000 lei/actiune, cotatia medie urcand cu  peste 19% . Valoarea transferurilor a fost de 2 miliarde lei.
Incepand de azi se va relua tranzactionarea pe platforma tehnica a Bursei de Valori a companiilor Rompetrol SA, Braiconf, Socep,Santierul Aker Braila si Altur. Tot de azi vor putea fi ranzactionate pe RASDAQ actiunile Conpet.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO