Burse - Fonduri mutuale

Calburean a ajuns prin Dafora actionarul principal al Condmag Brasov

12.07.2006, 18:55 47

Omul de afaceri Gheorghe Calburean a cumparat ieri prin intermediul societatii Dafora Medias un pachet de 28% din actiunile Condmag Brasov, in urma unor tranzactii speciale de 11,1 mil. euro realizate pe piata RASDAQ, potrivit unor surse din piata. Vanzatorul a fost Pompei Hadarean, actionarul principal al societatii pana in acel moment, au spus aceleasi surse.
Tranzactiile s-au facut la un pret de 0,8 lei/actiune, sub preturile la care actiunile se tranzactionau in piata. La ultimul pret de 0,83 lei/actiune, capitalizarea bursiera a Condmag este de 40,28 milioane de euro.
O data cu achizitia de ieri, Calburean a ajuns sa controleze prin intermediul Dafora, o societate cu activitati in domeniul forajului petrolier si al constructiilor, 32,99% din actiunile Condmag, potrivit surselor citate. El este actionarul majoritar al Dafora, detinand un pachet de 65% din actiunile acesteia.
Condmag Brasov, companie specializata in constructia de magistrale de transport, si-a schimbat practic proprietarii in ultimele luni, in urma tranzactiilor realizate pe RASDAQ. Mihai Craciun, unul din actionarii cei mai importanti ai societatii, cu o detinere de 38%, si-a lichidat treptat intreaga participatie, principalii cumparatori fiind mai multe fonduri de investitii, intre care fondul de investitii american Julius Baer International Equity Fund si cel olandez Middle Europe Investments Fund (MEI), care ajunsesera sa detina 9,62% si, respectiv, 7,5% din actiuni, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Ulterior, a inceput sa-si vanda din actiuni si Pompei Hadarean, celalalt actionar important al Condmag, care detinea 38,16% din titluri. Hadarean si-a vandut cea mai mare parte a actiunilor detinute.
Sursele citate au spus ca omul de afaceri Gheorghe Calburean are drept obiectiv sa ajunga la un pachet majoritar in cadrul societatii, dar nu va putea realiza acest lucru fara sa plateasca o "prima uriasa de pret", in conditiile in care actionariatul Condmag s-a concentrat puternic in ultimele luni, in prezent nemaifiind disponibile pachete mari la vanzare. "Probabil va sta ceva timp fara o pozitie majoritara in cadrul societatii", au mai spus aceleasi surse.
Sursele respective au precizat ca prin achizitia acestui pachet omul de afaceri a cautat sa-si asigure toate serviciile pe piata de gaze. Condmag este specializata in constructia de conducte magistrale de gaze, petrol, titei, in timp ce Dafora activeaza in sectorul serviciilor de foraj in domeniul industriei de petrol si gaze, printre clienti numarandu-se companii precum Romgaz sau Wintershall.
Anul trecut, Dafora a obtinut unun profit net de 1,8 mil. euro, de sase ori mai mare comparativ cu castigul din 2004. Afacerile Dafora s-au ridicat in 2005 la 37,3 mil. euro.
Condmag a avut impreuna cu Flotex Medias si Timgaz Buzias (societati in care detine 90% din actiuni) o cifra de afaceri de aproximativ 39,5 mil. euro si un profit net de 2,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO