Burse - Fonduri mutuale

BVBescu: Companiile listate la BVB au raportat rezultate peste aşteptări pentru 2022, 9 din 10 având o cifră de afaceri semnificativ mai mare faţă de 2021, dar în multe cazuri marja de profit s-a redus

BVBescu: Companiile listate la BVB au raportat rezultate...

Autor: Roxana Rosu

06.03.2023, 11:11 568

Companiile listate la BVB au raportat rezultate peste aşteptări pentru 2022, în condiţiile în care 9 din 10 au avut o cifră de afaceri semnificativ mai mare, comparativ cu 4 din 10 la finalul lui 2021, iar 70% au raportat un profit semnificativ mai mare, faţă de 60% în 2021, potrivit unei analize realizată de platforma BVBescu pe baza rapoartelor financiare.

Doar 26% dintre companii au raportat un profit semnificativ mai mic, procent similar cu cel din 2021.

În schimb, s-a redus foarte mult numărul companiilor care au raportat afaceri sau profit similare cu cele înregistrate la finalul anului 2021, sub 10%. Spre comparaţie, la finalul anului 2021, 40% dintre companii au raportat afaceri similare cu anul precedent, iar 14% au obţinut profituri similare.

In ceea ce priveşte datoriile curente, 7 companii din 10 au acumulat sume pe termen scurt mai mari în anul 2022, semnificativ mai mult faţă de doar 3 din 10 în anul anterior.

POtrivit BVBescu, cele mai multe companii par să fi reuşit sa includa cresterile de costuri în venituri, insa au profitabilitatea a avut uşor de suferit. Acest aspect este mai puţin vizibil, deoarece cele mai multe firme au reusit să crească semnificativ veniturile, ceea ce a dus, în multe cazuri, la creşterea profitului, însă marja de profit s-a redus.

”Vedem o polarizare a rezultatelor financiare, care sunt semnificativ mai bune fata de perioada similara din 2021. Totodata, din date rezulta nevoia crescuta a companiilor de a se finanta pentru realizarea activitatii, majoritatea cresterilor Datoriile pe termen scurt raportate fiind legate de crestrea sumelor aferente creditelor pe termen scurt”, se arată în analiză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO