Burse - Fonduri mutuale

BVB isi promoveaza derivatele cu marje si comisioane mai mici decat la Sibiu

BVB isi promoveaza derivatele cu marje si comisioane mai mici decat la Sibiu

Click pentru imaginea marita

10.04.2008, 20:18 20

Marjele pentru tranzactionarea contractelor futures la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi cuprinse intre 10% si 18%, in functie de activul suport, potrivit specificatiilor BVB si ultimelor preturi de tranzactionare de ieri.
Marjele sunt usor mai mici decat cele practicate pe Bursa din Sibiu pentru contractele futures avand active suport similare. Comisioanele aplicate pe Bursa de la Bucuresti vor fi de asemenea usor sub nivelul celor de pe Sibiu.
De exemplu, marja initiala pentru un contract futures avand ca activ suport 1.000 de actiuni SIF Oltenia (SIF5) este de 450 de lei pe Bursa din Sibiu, potrivit datelor de pe site-ul institutiei. La BVB, marja pentru doua contracte futures a cate 500 de actiuni SIF5 este de 430 de lei.
Marja reprezinta suma de bani imobilizata pentru achizitia unui contract futures, fiind suma pe care un investitor o poate pierde in momentul in care evolutia pietei este diferita de cea pe care acesta a pariat. Cu alte cuvinte, in momentul in care un investitor cumpara un contract futures pe o anumita actiune, iar valoarea acestui contract scade mai mult decat valoarea marjei, investitorul trebuie sa suplimenteze marja sau pierde toti banii investiti.
Comisioanele practicate pentru tranzactiile cu contracte futures pe BVB vor fi, de asemenea, mai mici decat cele de la Sibiu. Pentru tranzactiile cu contracte futures pe SIF-uri, Bursa din Sibiu percepe un comision de 0,6 lei.
Comisionul pentru tranzactii similare la Bucuresti va fi de 0,5 lei/contract, din care 0,1 lei reprezinta comisionul BVB, iar Casa de Compensatie Bucuresti si CNVM percep cate 0,2 lei. Contractele futures pe SIF-uri la Sibiu au ca activ suport 1.000 de actiuni, in timp ce la Bucuresti, acestea au activ suport 500 de actiuni.
BVB nu percepe comisioane pentru tranzactiile cu instrumente derivate in lunile aprilie si mai. De asemenea, BVB va oferi reduceri de comisioane cuprinse intre 10% si 30% pentru tranzactiile pe piata spot (de actiuni) societatilor de brokeraj care vor tranzactiona un numar minim de contracte pe piata derivatelor.
Bursa de la Bucuresti lanseaza pe 14 aprilie instrumentele financiare derivate, avand ca activ suport actiunile a zece companii listate la BVB si cursurile de schimb leu/euro si leu/dolar.
Primele serii de tranzactionare vor fi cele cu scadentele in iunie si septembrie.
BVB a lansat primele instrumente derivate la jumatatea anului trecut, acestea avand drept active suport indicii BET si BET-FI. Aceste instrumente au fost insa extrem de putin tranzactionate.
Bursa din Sibiu ofera posibilitatea realizarii de tranzactii cu instrumente derivate, avand ca active suport 23 de actiuni listate la BVB si 4 actiuni listate pe piata RASDAQ, precum si pe rata dobanzii, cursurile de schimb si cotatia aurului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO