Burse - Fonduri mutuale

BVB a avut în T1 cea mai bună evoluţie anuală a profitului din 76 de companii. La polul opus, Teraplast Bistriţa

BVB a avut în T1 cea mai bună evoluţie anuală a...

Autor: Liviu Popescu

25.05.2017, 00:07 755

♦ Profitul operatorului bursier a crescut cu 3050% pe fondul intensificării activităţii de tranzacţionare ♦ Rezultatul net al Teraplast Bistriţa SA s-a diminuat cu 94% din cauza temperaturilor scăzute şi din cauza intrării în insolvenţă a Romcab ♦ Din 76 de companii active pe segmentul principal, 51 au încheiat primul trimestru pe plus.

 

Bursa de Valori Bucureşti, ope­ratorul pieţei de ca­pital din România, a avut în primul trimestru cea mai bună evoluţie a pro­fi­tului net faţă de aceeaşi perioadă din 2016 din rândul companiilor listate pe segmentul principal, în timp ce la po­lul opus se poziţionează procesa­torul de PVC Teraplast Bistriţa SA.

BVB a raportat un profit net atri­buibil acţionarilor de 2,8 mil. lei, de 31 de ori mai mare faţă de cel obţinut în pri­mul trimestru din 2016, pe fondul in­ten­sificării activităţii de tranzac­ţio­nare. Pe de altă parte, rezultatul Tera­plast Bistriţa s-a diminuat drastic cu 94% la circa 600.000 de lei. Com­pania mo­tivează evoluţia în raportul tri­mes­trial din cauza extinderii sezonului rece, blocajului segmentului de infra­struc­tură de mediu, dar şi insolvenţei unor clienţi precum Romcab Târgu-Mureş.

„În cazul Teraplast, raportarea la trimestrul I din 2016 nu oferă o dimensiune corectă a evoluţiei companiei. Trimestrul I de anul trecut a fost cel mai bun din istoria companiei şi astfel s-a pornit de la o bază ridicată. În plus, sezonalitatea are o influenţa importantă şi este posibil să existe o îmbunătaţire a profitabilităţii în partea a doua a anului, conform bugetului companiei”, precizează Teraplast. 

Analiza ZF realizată pe baza datelor financiare agregate de Inter­ca­pital Invest a luat în calcul doar com­paniile care au raportat rezultate nete pozitive atât în primul trimestru din 2017, cât şi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO