Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. XTB: China şi SUA vizează reglementări care să reducă din avântul giganţilor din IT

Business internaţional. XTB: China şi SUA vizează...

Autor: Tibi Oprea

16.12.2020, 00:00 103

Începutul reglementării mai stricte a domeniului fintech din China ar fi părut surprinzătoare nu mai departe de acum câteva luni. Pentru analişti, dar mai ales pentru milioanele de investitori în Ant Financial, divizia Alibaba, hotărârea de a bloca listarea cu doar câteva zile înainte de momentul intens aşteptat a venit ca o lovitură, arată Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România. 

„Acoperirea mediatică a IPO-ului (ofertă publică iniţială) anunţa un imens succes: ar fi urmat să treacă pe locul 1 în topul celor mai mari oferte din istorie. Deşi a vizat să strângă 35 mld. dolari (echivalent în yuani) la o valoare a firmei de 320 mld. dolari (echivalent), interesul enorm, inclusiv din partea investitorilor de retail, a condus de fapt la o suprasubscriere de 872 de ori în Shanghai şi de 389, ori în Hong Kong. Sumele implicate sunt, din datele noastre, fără precedent”, spune Cazacu.

Un discurs al fondatorului Alibaba, în care descria industria bancară tradiţională ca având o mentalitate învechită – de tip casă de amanet, referindu-se la nevoia de a avea mereu colateral pentru fiecare împrumut, şi fără a inova pe partea de produse, nu pare să fi fost cel mai inspirat, privind în urmă. 

„Mesajul public a precedat cu puţin timp decizia autorităţilor de a opri procedura de listare. Potrivit unor reguli în curs de finalizare, anunţate ulterior suspendării IPO, cerinţele de capital pentru firma care oferă şi microfinanţări ar urma să impună majorarea resurselor Ant cu 12 mld. dolari. Profitabilitatea firmei ar urma astfel să fie considerabil reevaluată. Vor fi oare investitorii la fel de dornici să participe la ofertă în noile condiţii? Sau vor solicita o redefinire a preţului pe acţiune, reflectând noile condiţii? Anul 2021 ar putea să nu fie, astfel, momentul pentru listarea Ant, şanse mai bune părând a avea 2022. În plus, Ant va trebui să solicite două licenţe pentru diviziile sale de la autoritatea bancară şi o alta, separat, de la banca centrală, pentru a opera ca holding financiar. Este posibil ca nu toate să îi fie oferite. Regulile jocului s-au schimbat brusc. Investitorii care au sperat la un câştig rapid de pe urma listării au rămas dezamăgiţi, iar efectul asupra imaginii e greu de cuantificat”, mai spune Cazacu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO