Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Analiştii rămân „neobişnuit de optimişti” cu privire la acţiunile emitenţilor incluşi în indicele S&P 500

Business Internaţional. Analiştii rămân...

Autor: Eduard Ivanovici

23.06.2022, 00:03 393

Prognozele de recesiune au acaparat în ultimul timp Wall Street-ul, iar mediul corporate din SUA a început deja să concedieze angajaţi pentru a se pregăti o potenţială încetinire a economiei, totul pe un fundal marcat de un indice S&P 500 aflat în bear market.

În pofida seriilor pesimiste de estimări, analiştii văd companiile pe care le acoperă cu mai mult optimism decât aproape în orice altă perioadă din ultimii unsprezece ani.

Conform furnizorului de date FactSet, acţiunile din S&P 500 continuă să aibă „neobişnuit de multe” rating-uri de tip „buy”, depăşind astfel majoritatea perioadelor din 2011 încoace. Procentul de companii cu recomandări de cumpărare din partea analiştilor era de 56,9% pe 17 iunie. 

FactSet a luat în calcul 10.708 rating-uri oferite emitenţilor incluşi în indicele bursier S&P 500, doar 5,4% din acţiuni având un rating de tip „sell”. Optimismul îndreptat către companiile americane persistă chiar dacă S&P 500 a intrat la începutul săptămânii trecute în piaţa „bear”. Totodată, deşi recomandările de achiziţionare au scăzut faţă de maximul de 57,4% atins în februarie, societăţile listate pe Wall Street prezintă în continuare un procent ridicat de rating-uri pozitive.

Cel mai probabil, iunie va marca a cincisprezecea lună consecutivă în care procentul de rating-uri de tip „buy” pentru companiile din S&P depăşeşte pragul de 56%. Înainte de recenta actualizare în sus a rating-urilor analiştilor care a început în 2021, numărul de rating-uri „buy” nu mai depăşise 55% din septembrie 2021, media ultimilor cinci ani fiind de 53,3%. Mai specific, IT-ul, energia şi serviciile de comunicaţii deţin cele mai multe recomandări de cumpărare: 65%, 64%, respectiv 61% din total. Între timp, analiştii rămân pesimişti cu privire la bunurile de larg consum (39%).

Cele mai bine văzute societăţi sunt Alphabet (Google), Microsoft şi S&P Global, cu 98% rating-uri de tip „buy”  şi 95% în cazul ultimelor două.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO