Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Acţiunile şi obligaţiunile americane scad într-un ritm nemaivăzut de câteva decenii. Investitorii, în căutare de soluţii

Business internaţional. Acţiunile şi obligaţiunile...

Autor: Eduard Ivanovici

05.05.2022, 00:00 5679

În Statele Unite, acţiunile şi bondurile scad într-un ritm care le oferă investitorilor puţine oportunităţi prin care pot scăpa de volatilitatea din piaţă, scrie The Wall Street Journal, cel mai mare ziar de business din lume. Fără dinamica şedinţei de tranzacţionare de miercuri, indicele S&P 500 s-a depreciat cu 13% în 2022.

În acelaşi interval, indicele Bloomberg US Aggegate Bond, care acoperă – în mare parte – titluri de trezorerie din SUA, obligaţiuni corporative bine cotate şi titluri garantate prin ipoteci, înregistrează o scădere de 10%. 

Noile date marchează cel mai mare declin simultan din 1976. Ultima dată când ambii indici au înregistrat în acelaşi timp scăderi a fost în 1994, când indicele dedicat obligaţiunilor a pierdut 2,9% şi S&P 500 a coborât cu 1,5%.

Evoluţia pieţelor de anul acesta, influenţată de războiul ruso-ucrainean şi perspectivele economiei globale, a lovit din plin modelul de portofoliu de tip 60% acţiuni şi 40% obligaţiuni. Modelul 60/40 oferă, de obicei, randamente ridicate şi o acoperire puternică în cazul unor scăderi ale acţiunilor, considerate a fi mult mai riscante decât bondurile.

Însă acoperirea căutată de investitori s-a evaporat anul acesta, în vreme ce aceştia renunţă atât la acţiuni, cât şi la obligaţiuni, iar Rezerva Federală continuă să majoreze dobânda de referinţă pentru a combate inflaţia, care a ajuns la maximul ultimilor 40 de ani. 

Până şi cele mai sigure investiţii, precum titlurile de trezorerie, au scăzut semnificativ. Astfel, unii investitori şi-au îndreptat atenţia asupra pieţelor de mărfuri. S&P 500 a încheiat în aprilie cea mai slabă lună din martie 2020, când a fost declarată pandemia de coronavirus. Nasdaq, indicele marilor companii tech, a avut cea mai proastă lună din octombrie 2008, atingând un declin de 20% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO