Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene au închis în creştere

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

02.12.2011, 20:47 319

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri în creştere, datorită datelor privind scăderea neaşteptată a ratei şomajului în noiembrie şi a speranţelor că liderii din zona euro vor găsi o soluţie pentru criza datoriilor, transmite AFP.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a avansat cu 0,9%, lar la nivelul săptămânii cu 8,4%, după ce a pierdut circa 21% din valuare începând din iulie.

FTSE 100 al bursei din Londra a urcat cu 1,15%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,74% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 1,12%.

La Madrid, indicele Ibex-35 a avansat cu 1,63%, iar indicele FTSE Mib al bursei din Milano cu 1,52%.

Piaţa a fost susţinută de date din SUA potrivit cărora rata şomajului a scăzut cu 0,4 puncte în noiembrie, la 8,6%, cel mai redus nivel atins după martie 2009. Analiştii anticipau că rata şomajului va rămâne la nivelul din octombrie, de 9%.

Bursele europene au primit bine şi discursurile preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi cancelarului german Angela Merkel, care pledează pentru o uniune bugetară a zonei euro.

Sarkozy şi Merkel se vor întâlni luni la Paris pentru a elabora propuneri comune înaintea summitului european crucial din 8-9 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO