Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, datorită zvonurilor privind consolidarea EFSF

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, datorită zvonurilor privind consolidarea EFSF

Foto: Shutterstock

Autor: Vlad Popescu

19.10.2011, 10:36 394

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, datorită informaţiilor din presă că Germania şi Franţa au convenit un plan de creştere a resurselor Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) de la 440 miliarde euro la 2.000 miliarde euro, transmite Reuters.

Informaţia, apărută marţi seară în The Guardian, a propulsat acţiunile de pe Wall Street şi moneda euro în raport cu dolarul.

Totuşi, două surse oficiale europene au declarat miercuri că nu s-a ajuns la un acord de creştere a EFSF.

"Este interesant că, în pofida dezminţirilor, piaţa încă vrea să urce, ceea ce sugerează că investitorii cred că într-adevăr se pregăteşte ceva", comentează un analist al Charles Stanley Londra.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,6% până la ora 7:09 GMT (10:09 ora României), după ce a închis marţi în scădere cu 0,4%.

Printre cele mai dinamice acţiuni s-a numărat BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană, care a câştigat 3,8% după ce scăzuse în şedinţa anterioară din cauza avertismentului Moody's că ar putea atribui perspectivă negativă ratingului triplu A al Franţei.

În Asia, indicele MSCI al pieţelor emergente a urcat cu 1%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis cu o creştere de 0,4%.

La New York, indicii Dow Jones şi Nasdaq Composite au închis marţi în urcare cu 1,6%, iar S&P 500 a crescut cu 2%, datorită speranţelor privind soluţionarea crizei din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO