Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene ating maximul ultimelor trei luni. Indicele BET nu este însă racordat la mişcările internaţionale

Bursele europene ating maximul ultimelor trei luni....

Autor: Dan Grigore Ivan

09.12.2016, 00:03 419
Bursele europene au atins ieri maximul ultimelor trei luni, după ce principalii indici ai continentului au crescut şi cu până la 2% miercuri. Aşteptarea din partea unor investitori că Banca Centrală Europeană îşi va extinde programul privind achiziţionarea de bonduri a contribuit la raliul de ieri. Exuberanţa pare să fie la ordinea zilei, nici măcar evoluţiile politice din Italia nereuşind să sperie investitorii în acestă perioadă. Cu toate acestea, bursa de la Bucureşti nu a fost luna această conectată la conducta cu optimism ce a alimentat majoritatea lumii.

La o lună după rezultatul electoral din Statele Unite, bursele lumii afişsează creşteri impresionante. Raliul este condus de bursa americană după ce preşedintele ales al Statelor Unite a îndemnat la politici care vizează dereglementarea sectorului financiar şi cheltuieli majore de infrastructură. Indicele S & P 500, referinţa bursei de peste Ocean, a crescut în ultima lună cu 5,15%, cele mai mari aprecieri fiind consemnate de companiile ce activează în sectorul financiar şi energetic.

Capitalizarea bursieră a celebrei bănci de investiţii Goldman Sachs a crescut cu 30% în ultima lună, în timp ce Wells Fargo a redevenit cea mai scumpă bancă a Americii, depăşind J.P Morgan, după ce acţiunile băncii comerciale au crescut cu 26,1% în această perioadă. Practic, în doar o lună valoarea de piaţă a băncii a crescut cu peste 75 miliarde dolari, până la o capitalizare bursieră de 303,19 miliarde dolari. 

Aprecierea multor companii energetice a fost alimentată atât de retorica şi optica preşedintelui ales cu privire la încurajarea industriei petroliere, cât şi de acordul la care au ajuns membrii OPEC cu privire la îngheţarea concertată a producţiei de petrol, acţiune ce a condus la aprecierea cu peste 15% a cotaţiei barilului. Indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 9,23% şi aproape a recuperat parcursul negativ din acest an după ce deprecierea de la începutul anului a referinţei bursiere nipone este de aproximativ 2%.

Indicii germani şi francezi s-au apreciat cu aproximativ 5% în această perioadă, în timp ce indicele FTSE 100, referinţa bursei de pe malurile Tamisei, a crescut uşor cu 0,99%. În regiune, bursa poloneză a crescut cu 7,33% în ultima lună, reuşind astfel ca indicele WIG 20, ce reuneşte cele mai importante companii de la Varşovia, să pătrundă în teritoriul pozitiv. Indicele BET a crescut puţin sub 1% şi afişează o scădere de aproximativ 2% la nivelul anului 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO