Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti a premiat performerii anului bursier 2023 în cadrul evenimentului anual care premiază excelenţa pe piaţa de capital din România. 19 premii au fost acordate companiilor prezente la bursă, intermediarilor, administratorilor de fonduri de investiţii şi de pensii, jurnaliştilor

Bursa de Valori Bucureşti a premiat performerii anului...

Autor: Tibi Oprea

29.02.2024, 18:55 178

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acordat astăzi, în cadrul celei de-a 11-a ediţii BVB Awards, 19 premii pentru rezultatele obţinute în 2023 de către companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private şi de investiţii. Evenimentul prin care s-au adus în prim-plan performerii pieţei de capital locale din anul 2023, este organizat în urma rezultatelor înregistrate anul precedent.

Câştigătorii BVB Awards 2024 sunt AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, BENTO - 2B Intelligent Soft, BCR, BRD, BRK Financial Group, BT Asset Management, BT Capital Partners, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Metropolitan Life Pensii Private, Ministerul Finanţelor, NN Asigurări de Viaţă, OMV Petrom, Tradeville, Transport Trade Services  şi jurnalistul ZF Tibi Oprea.

„După un an 2023 foarte bun pentru piaţa de capital din România, cu rezultate excepţionale pe multiple paliere, a sosit acel moment în care invităm pe scena BVB Awards performerii anului bursier trecut pentru a le recunoaşte public performanţele. Vorbim despre companii listate, instituţii ale statului, intermediari, investitori instituţionali, jurnalişti şi despre toţi cei care au făcut posibilă dezvoltarea pieţei noastre de capital la un nivel înalt şi care, alături de noi şi proiectele noastre, continuă să demonstreze că piaţa de capital din România îşi îndeplineşte misiunea de platformă de finanţare a economiei româneşti. Felicitări tuturor Performerilor anului 2023 pe piaţa de capital”, a spus Radu Hanga, Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.

Dintre cele 19 premii, unul a fost stabilit prin votul publicului în perioada 5 – 15 februarie 2023 pentru „Cel mai apreciat jurnalist pe piaţa de capital în 2023”. În cadrul acestei ediţii a fost acordat, pentru a patra oară, premiul pentru „Cea mai bună comunicare cu jurnaliştii a unui emitent în 2023”, premiu stabilit de un juriu format din jurnaliştii care acoperă domeniul pieţei de capital, pe baza experienţei şi interacţiunii lor cu companiile listate.

„Pentru a 11-a oară, în cadrul evenimentului anual al Bursei de Valori Bucureşti, care premiază excelenţa pe piaţa de capital, am adus în lumina reflectoarelor companiile care au strălucit la propriu în anul bursier 2023. A fost un an 2023 extraordinar,  performanţă reflectată în primul rând de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, lider in producţia de energie electrică în România. Meritul pentru aceste rezultate se datorează stakeholderilor pieţei de capital şi, astăzi, am văzut pe scena BVB Awards companiile care s-au remarcat prin rezultate notabile. Ne bucurăm să avem în cadrul comunităţii pieţei noastre de capital asemenea jucători şi cu siguranţă, împreună, putem duce piaţa de capital din România la nivelul următor”, a spus Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cu recorduri pe multiple paliere. Capitalizarea companiilor listate la bursă a depăşit, în premieră, pragul de 300 miliarde de lei, valoarea totală de tranzacţionare înregistrată pe toate pieţele, cu toate tipurile de instrumente financiare, a depăşit 38 de miliarde de lei (+58% faţă de 2022), lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente listate, pe ambele pieţe, a ajuns la 153 de milioane de lei (+60% faţă de 2022), indicele principal, BET a urcat cu 32%, iar BET-TR cu 40%, cel din urmă având cea mai bună performanţă din regiune anul trecut.

Anul trecut, prin cele 34 de listări de acţiuni şi obligaţiuni, a fost atrasă suma record de 5,5 miliarde de euro. O valoare record a fost înregistrată şi pentru numărul investitorilor care a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000.

Performanţele anului bursier 2023 sunt reflectate, în primul rând, de succesul ofertei publice de listare a companiei Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost, în 2023, cea mai mare ofertă din Europa şi a 4-a la nivel mondial. Toate aceste reuşite au fost posibile datorită eforturilor realizate de către stakeholderii pieţei de capital din România.

Aflat la cea de-a 11-a ediţie, BVB Awards este evenimentul anual al Bursei de Valori Bucureşti, care are loc la începutul fiecărui an, în luna februarie şi în cadrul căruia sunt recunoscute public succesele înregistrate pe piaţa de capital în anul anterior.

Organizat pentru prima dată în anul 2013, evenimentul are scopul de a aduce în faţa comunităţii formate în jurul pieţei de capital româneşti, performanţele deosebite înregistrate de companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private şi de investiţii fanion, participanţi activi ai pieţei de capital din România.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO