Burse - Fonduri mutuale

Bursa turcească cade cu peste 2% vineri

Bursa turcească cade cu peste 2% vineri

Autor: Dan Grigore Ivan

13.08.2018, 00:00 106

Indicele BIST 100, referinţa bursei de la Istanbul, a scăzut vineri cu peste 2%, pe fondul tensiunilor de pe pieţele financiare turceşti, acolo unde moneda naţională s-a depreciat cu 14% într-o singură zi în faţa dolarului american.

Mai mult, preţedintele american Donald Trump a anunţat că a autorizat ridicarea taxelor vamale asupra oţelului şi aluminiului turcesc ca urmare a devalorizării lirei. Astfel, taxa la impoturile din Turcia de aluminiu va fi de 20%, în timp ce la oţel va fi de 50%.

Indicele BIST 100 a atins vineri 94.930 puncte, echivalentul nivelului de acum o lună, atunci când bursa era pe un trend ascedent, venită de la minimul de 89.000 puncte de la jumătatea lui iulie.

Valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate la Istanbul este în jur de 177 miliarde dolari, însă majoritatea rulajului gravitează în jurul a câţiva mari emitenţi, deşi sunt prezente pe piaţa de capital peste 500 de societăţi. Faţă de jumătatea lunii iulie 2017, la un an de la tentativa de lovitură de stat, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate este cu 18% mai mică.

Acum un an, faţă de momentul loviturii de stat, bursa înregistra o apreciere de 24%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO