Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transport Trade Services a contractat prin Navrom încă patru barje în valoare de 4 mil. euro de la Severnav. Cresc acţiunile TTS

Bursă. Transport Trade Services a contractat prin Navrom...

Autor: Eduard Ivanovici

06.11.2023, 14:39 466

Transportatorul dunărean de mărfuri Transport Trade Services (simbol bursier TTS) a anunţat că Navrom, principalul furnizor de servicii de transport fluvial din cadrul grupului, continuă programul de construcţie barje tip Europa 2 demarat primăvara aceasta, prin semnarea unui act adiţional cu Şantierul Naval Severnav (SEVE) vizând construcţia a încă patru unităţi cu o valoare estimată de patru milioane de euro. Livrarea urmează să aibă loc în intervalul iulie-noiembrie 2024.

La fel ca în cazul contractului iniţial, finanţarea este asigurată de Navrom Galaţi din resurse proprii, respectiv din rezultatul curent al activităţii, reiese dintr-un raport publicat luni la Bursa de Valori Bucureşti.

Până în prezent, Navrom a contractat cu Severnav opt barje tip Europa 2. Din cele patru unităţi contractate în primăvară, prima a fost lansată la apă în octombrie, iar a doua este programată pentru luna aceasta, scriu reprezentanţii TTS.

„Barjele Europa 2 contractate sunt dotate cu seturi de capace de aluminiu şi au dimensiuni de 77 m lungime şi 11 m lăţime, ceea ce le conferă o mare flexibilitate în exploatare putând transporta orice tip de marfă vrac solid – produse agricole, materii prime minerale, produse chimice, precum şi echipamente agabaritice. Gradul optim de încărcare este de 1.700 tone la un pescaj de 2,8m”, se arată în raport.

În septembrie, Severnav a anunţat un contract de 2,8 milioane de euro pentru construirea unui corp de navă. Cumpărătorul este firma olandeză Rensen Driessen Shipbuilding, grup care a încheiat afaceri inclusiv cu Şantierul Naval Orşova (SNO).

Programul de construcţie barje Europa 2 se înscrie în procesul de modernizare a flotei nepropulsate care va continua şi în anii următori. Investiţia va conduce la creşterea eficienţei în exploatare a flotei de nave nepropulsate, cu reflectare în rezultatele operaţionale consolidate ale TTS.

Acţiunile TTS se apreciau cu 0,9% spre finele şedinţei de tranzacţionare de luni, pe tranzacţii de aproape 500.000 de lei. În 2023, dinamica este de 103%, pe un rulaj de 223 de milioane de lei şi o capitalizare de 1,4 mld. lei. Astfel, transportatorul afişează cel mai ridicat randament din structura indicelui de referinţă BET.

Compania a încheiat S1/2023 cu venituri de 572 de milioane de lei, plus 42% faţă de perioada similară de anul trecut, şi un profit de 155 de milioane, în creştere cu 153%. Rezultatele la nouă luni vor fi publicate pe 15 noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO