Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transilvania Investments Alliance încheie 2023 cu un profit net de 232 mil. lei, de aproape patru ori mai mare decât cel din anul precedent. Active de 1,8 mld. lei, plus 27%

Bursă. Transilvania Investments Alliance încheie 2023...

Autor: Eduard Ivanovici

15.02.2024, 19:10 553

Transilvania Investments Alliance, fond alternativ de investiţii listat la BVB sub simbolul TRANSI, înregistra o creştere de 4,5% a cotaţiei de la Bursă în după-amiaza zilei de vineri, urcând capitalizarea de la 616,3 milioane la 644,4 milioane de lei, potrivit BVB. Anterior, societatea a anunţat că  a înregistrat anul trecut un profit net de 232,26 milioane de lei, în creştere cu 264,5% faţă de 2022, fiind cel mai bun rezultat obţinut în ultimii cinci ani.

La 31 decembrie 2023, activele totale ale societăţii însumau 1,81 miliarde de lei, fiind cu 27,2% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent, conform raportului financiar preliminar.

Veniturile nete, care la finalul anului trecut erau de 279,16 milioane lei, sunt cu 205,6% mai mari comparativ cu veniturile aferente exerciţiului precedent, în timp ce cheltuielile totale au înregistrat o creştere de 8,5%, scriu reprezentanţii societăţii.

„În sectorul turism, abordarea unor noi modele de business pentru companiile în care Transilvania Investments este acţionar majoritar, precum Aro Palace şi THR Marea Neagră, au dus la creşterea profitabilităţii prin redefinirea planurilor pe termen mediu. Cu o investiţie de 14 milioane de Euro finalizată în 2023, Turism Felix este, la rândul său, o companie cu un potenţial important ce va fi exploatat în următorii ani”, conform raportului de la BVB.

Acţiunile TRANSI se tranzacţionează în scădere cu 12,6% anul acesta şi în creştere cu 2,5% în ultimele 12 luni, la o valoare de piaţă de 616,3 milioane de lei. Prin contrast, indicele BET-FI – unde sunt incluse celelalte fonduri alternative de investiţii (fostele SIF-uri) şi Fondul Proprietatea – afişează dinamici de minus 4%, respectiv plus 12,6% în aceleaşi perioade.

„Zona de real-estate este în focusul acestui an. Cu active în Braşov şi Sibiu, Transilvania Investments lucrează, alături de echipele companiilor Independenţa, Casa Alba şi Mecanica Codlea, pentru a dezvolta proiecte noi. Diversificarea portofoliului cu investiţii financiare noi, valorificarea unor participaţii prin exit-uri, dar şi creşterea gradului de lichiditate, se numără şi ele printre acţiunile care au facilitat reluarea în anul 2023 a plăţilor de dividende către acţionar”, se mai arată în raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO