Burse - Fonduri mutuale

Bursa surprinde prin cresteri puternice si volume mari

27.05.2008, 20:05 17

"Este clar ca sedinta de ieri a fost una surprinzatoare, in conditiile in care sedintele trecute de tranzactionare nu prevesteau cresteri atat de importante ale lichiditatii precum si a anumitor societati din piata. In prima parte a zilei au existat practic cumparatori importanti, mari, care au impulsionat piata", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Daca la mijlocul sedintei indicele celor mai lichide companii din piata, BET, se aprecia cu circa 0,2% dupa scaderile de 0,8% inregistrate la inceputul zilei de tranzactionare, acesta a inchis sedinta de ieri cu o pierdere usoara, de 0,4%.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 0,3%, in conditiile in care titlurile Amonil (AMO), Oltchim (OLT) si Azomures (AZO) au inregistrat salturi spectaculoase, de peste 14%. Pentru Azomures cresterea de ieri este deja una obisnuita avand in vedere aprecierile inregistrate de companie in ultima luna.
"Amonil si Azomures reprezinta practic o industrie care s-a detasat in primul trimestru din punctul de vedere al rezultatelor financiare, ceea ce a si dus la cresterile din ultima perioada", spune Brendea.
Societatile de investitii financiare au profitat de pe urma aprecierilor usoare inregistrate ieri de piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 2,4%. SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 1,7 milioane de euro (6,3 milioane de lei), in vreme ce SIF Transilvania (SIF3) a atins cea mai mare apreciere din cadrul grupului, de circa 4,5%.
"Se vorbeste in momentul de fata de nivelele foarte joase la care a ajuns piata. Optimismul a cam disparut iar evolutia de ieri pare cu atat mai surprinzatoare. Este greu de crezut ca o singura sedinta poate reface moralul investitorilor, insa este un semn bun, evolutia de ieri aratand ca piata poate sa creasca", spune Brendea.
Bursa a inregistrat ieri un rulaj de 19 milioane de euro (70 milioane de lei), unul dintre cele mai mari din acest an, pe fondul unui volum de peste 180 milioane de actiuni. Piata RASDAQ a atins si ea un rulaj de 1 milion de euro (3,7 milioane de lei).
Piata DEALS, in care partile negociaza direct pretul, a fost foarte activa ieri, inregistrandu-se 8 tranzactii speciale in valoare de peste 5,5 milioane de euro (20 de milioane de lei). Cea mai mare tranzactie de acest tip a fost realizata ieri pe actiunile BRD SocGen (BRD), ridicandu-se la 1,2 milioane de euro (4,4 milioane de lei), pretul de tranzactionare fiind de 22,1 lei/actiune.
Banca Transilvania (TLV) a inregistrat un deal in valoare de 0,9 milioane de euro (3,3 milioane de lei), la un pret de 0,444 lei/actiune, in vreme ce valoarea tranzactiei speciale de pe Petrom (SNP) s-a ridicat la 1,1 milioane de euro (4,2 milioane de lei), pe fondul unui pret de 0,525 lei/actiune.
Tranzactii de tipul deal au fost inregistrate si de titlurile SIF Moldova (SIF2), Antibiotice Iasi (ATB), Impact Bucuresti (IMP), Azomures (AZO) si Compa Sibiu (CMP).
Pietele internationale au inregistrat cresteri usoare spre sfarsitul sedintei de ieri. Astfel, indicele francez CAC 40 se aprecia cu circa 0,2%, in vreme ce indicele german DAX crestea cu 0,1%.
In Marea Britanie, indicele FTSE 100 pierdea ieri 1,5%, in vreme ce in ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite, de vineri, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) a pierdut aproape 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO