Burse - Fonduri mutuale

Bursa stagneaza, Oltchim in picaj

25.11.2003, 00:00 14

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au pierdut 12,2% din valoare in sedinta bursiera de luni, cand o marte parte a cotatiilor au stagnat, iar putinele variatii de pret au fost minore. Cauza scaderii actiunilor Oltchim este anularea procesului de privatizare a companiei, anuntata sambata de APAPS.
Valoarea tranzactiilor cu actiunile Oltchim a fost redusa, doar 81 milioane de lei, multi dintre investitori asteptand Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la sfarsitul acestiei saptamani, inainte de a lua o decizie privind investitiile in actiuni Oltchim. AGA va discuta conversia datoriilor combinatului catre AVAB in actiuni. Datoriile care ar urma sa fie transfromate in actiuni se ridica la aproape 100 milioane de dolari, dar ceea ce nu se cunoaste este numarul de actiuni care vor fi dobandite de AVAB in urma majorarii, cu alte cuvinte cu cat vor scadea detinerile minoritarilor in cadrul companiei.  Actiunile Oltchim au coborat ieri pana la 1.190 lei/actiune iar ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 1.220 lei/actiune.
Cei trei indici ai pietei au inregistrat ieri cresteri care nu au depasit 0,3%. Societatile de investitii financiare (SIF) au evoluat cea mai mare parte a zilei la cotatii superioare celor de la sfarsitul saptamanii trecute. La finalul zilei doar SIF Banat-Crisana a inregistrat o crestere fata de pretul de inchidere anterior. Ultima cotatie a actiunilor societatii de investitii financiare a fost de 3.900 lei/actiune, in crestere cu 1,3%. Celelalte patru SIF-uri au ramas la cotatiile de vineri. Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa au fost cele ale SIF Oltenia, cu operatiuni in valoare de 4,5 miliarde de lei. Cotatia de inchidere a fost de 2.750 lei/actiune.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au insumat operatiuni in valoare de 4,3 miliarde de lei, iar pretul a atins un nou maxim al ultimelor sase luni de tranzactionare, 18.900 lei/actiune. Cresterea fata de ziua anterioara a fost de 1%. Actiunile Bancii Transilvania au stationat cea mai mare parte a zilei la cotatia de  3.950 lei/actiune, la fel ca vineri. Valoarea operatiunilor cu titlurile bancii a fost de 2,7 miliarde de lei.
Cea mai mare companie cotata, Petrom a inregistrat luni tranzactii in valoare de 1,4 miliarde de lei, iar pretul a ramas la aceeasi valoare ca in sedinta precedenta 1.480 lei/actiune. Nici cotatia actiunilor companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti nu a inregistrat ieri o modificare. Ultima tranzactie cu actiuni Impact s-a realizat la 4.350 lei/actiune.
Una din  companiile care inregistreaza o tendinta constanta de crestere in ultimele luni este Petrolexporimport, care are ca obiect de activitate comertul cu produse petroliere. Actiunile companiei au urcat ieri cu 1,7% si au ajuns la 420.000 lei/actiune.  Cresterea actiunilor Petrolexportimport se datoreaza rezultatelor in crestere inregistrate de companie in acest an. Compania se numara printre cele care au repartizat  an de an parti importante din profit pentru dividende.



Tranzactiile desfasurate luni pe piata Rasdaq au totalizat 38,3 de miliarde lei, in contextul derularii a doua oferte publice de cumparare de mari dimensiuni. In sedinta de luni indicele RASDAQ-C a stagnat, la 1.268.38 puncte, in ciuda evolutiilor pozitive din cadrul categoriei de baza.
In cea mai mare tranzactie a zilei s-a consemnat preluarea unui pachet de 65% din capitalul Multim SA, societate ce are ca obiect de activitate productia de masini si utilaje agricole. Cele 13 milioane de actiuni au fost achizitionate la un pret de 1.600 lei/actiune, ridicand valoarea tranzactiei la 21 de miliarde lei. Cumparatorul a fost Timco, producator de utilaje pentru constructii, care lansase oferta de preluare pentru un pachet de 91% din capitalul Multim.
In cadrul altei oferte publice de preluare s-a mai fost raportat achizitionarea de catre Omnipex SA Bucuresti  a 13,7 milioane de actiuni (33,1% din capitalul societatii) a Rafinariei Steaua Romana, la pretul de 949 lei pe actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 13 miliarde lei. Pretul de achizitie a fost foarte aproape de maximul istoric, de 1.000 lei pe actiune, egal si cu valoarea nominala a actiunilor.
O lichiditate buna s-a putut remarca si in cazul producatorului de ulei Argus Constanta, ale carui actiuni au inregistrat in ultimile trei luni un puternic declin. Ultimul pret al pietei, de 186.000 lei/actiune, a fost egal cu cea mai mica cotatie a sedintei de luni, in timp ce pretul mediu a cunoscut o usoara corectie negativa.
In cadrul categoriei I, producatorul de motoare electrice Ana Imep Pitesti continua sa o aiba o pozitie buna, realizand un rulaj de 414 milioane de lei. Cele 17 tranzactii s-au derulat la pretul de 2.500 lei pe actiune, la numai 300 de lei sub maximul istoric. La inceputul lunii conducerea companiei a decis sa participe la majorarea capitalului social al operatorului hotelier Ana Hotels, cu suma de 110 miliarde lei.
Turism Felix a facut luni obiectul a patru tranzactii in suma de 500 de milioane de lei,  la un pret 33.500 lei pe actiune. Compania activeaza in domeniul hotelier si este detinuta in proportie de 74% de SIF Transilvania.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO