Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti nu a scăpat trendului de cădere al burselor europene. SIF-urile cu căzut cu până la 4,6%

Bursa de la Bucureşti nu a scăpat trendului de cădere al burselor europene. SIF-urile cu căzut cu până la 4,6%

Autor: Stefan Musgociu

19.09.2011, 17:03 384

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,95%, influenţată negativ de pieţele externe şi cu un ritm mai alert, de până la 4,6%, pe acţiunile celor cinci SIF-uri, însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 14,4 milioane lei.

În primele minute piaţa a fost în stagnare, însă apoi preţurile acţiunilor au început să scadă, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare reacţionând la întoarcerea burselor vest-europene în teritoriu negativ. Investitorii de pe plan extern au reacţionat negativ după ce miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reuşit, sâmbătă, să prezinte vreo idee nouă de combatere a crizei datoriilor din zona euro.

Deşi pieţele vest-europene au coborât cu aproximativ 3%, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au introdus ordine pentru volume reduse, la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de vineri, în majoritatea cazurilor. Doar 3 acţiuni din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB şi pe segmentul "Internaţionale" au consemnat rulaje de peste un milion de lei, iar alte 9 mai mari de 100.000 de lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 1,53%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,51% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 3,8%, scăderea fiind accentuată de titlurile SIF-urilor, care au înregistrat corecţii cuprinse între 3,11% şi 4,59%. Corecţiile acestor titluri au venit pe rulaje cuprinse între 307.000 de lei şi 1,5 milioane lei.

"Piaţa a reacţionat săptămâna trecută la vestea acordului de principiu în ceea ce priveşte vânzarea pachetului BCR, însă destul de limitat. În condiţii normale de piaţă, această ştire avea un impact mult mai mare, însă în momentul de faţă, ea s-a rezumat la o ştire de impact local. Majoritatea vânzătorilor s-ar putea să fi fost speculatori, luând în calcul evoluţia din ultimele zile.
Prin urmare o eventuală, susţinere a cotaţiilor pe viitor este mai greu de văzut în lipsa unui climat extern mai stabil", a declarat pentru Mediafax, directorul adjunct de operaţiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction, Adrian Bărbulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO