Burse - Fonduri mutuale

Bursa rămâne amorţită în sezonul raportărilor financiare

04.08.2010, 23:30 28

Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat miercuri în medie cu1,14%, într-o piaţă în scădere cu 0,38% şi în care investitorii nuau reacţionat la declaraţiile reprezentanţilor FMI şi ai CE, ci auluat deciziile de tranzacţionare în funcţie de evoluţia burselorexterne, spun brokerii.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în scădereuşoară, piaţa urmând linia descendentă a burselor internaţionale.Deşi cotaţiile au coborât, investitorii au revenit pe poziţii deaşteptare şi au introdus ordine de tranzacţionare pentru volumereduse de acţiuni. Totodată, variaţiile mici au împiedicat şiintrarea vizibilă a speculatorilor la tranzacţionare.

În ultima oră şi jumătate a şedinţei au fost transferate titluride 5,7 milioane lei, suma reprezentând 43% din rulajul total alzilei, de 13,2 milioane lei (3,1 milioane euro). Totuşi, rulajulpieţei este de peste două ori mai redus comparativ cu lichiditateaşedinţei precedente, de 28,3 milioane lei (6,7 milioane euro).

Lipsa unei reacţii a investitorilor la declaraţiile oficialilorFMI şi CE a fost pusă de brokeri pe seama faptului că jucătoriiestimau deja anunţuri precum cele de miercuri, iar acestea erauincluse în preţuri.

"Lumea se aştepta la astfel de declaraţii ale oficialilor FMI şiCE, deci piaţa nu avea cum să fie influenţată decât dacă anunţurileerau contrare cu estimările investitorilor", a declarat GabrielMorariu, broker la BT Se­curities.

Pe de altă parte, Adrian Barbu, trader la divizia de brokeraj aBRD - Groupe Société Générale (BRD), consideră că declaraţiileoficialilor FMI şi CE nu au o influenţă mare pentru investitoriiromâni atât timp cât tranşele din acordul stand-by vor fivirate.

"Interesul pentru tranzacţionare este scăzut deoareceinvestitorii sunt în vacanţă. Nu cred că mai contează atât de multdeclaraţiile FMI atât timp cât ei ne dau banii, indiferent dacă îimerităm sau nu. Nici rezultatele financiare nu cred că vor avea oinfluenţă foarte mare asupra evoluţiilor companiilor, piaţareacţionând mai mult la influenţele externe decât la ştirilelocale. Mă aştept ca spre finalul lui august, odată cu sfârşitulconcediilor şi conturarea unui trend pe termen mediu pe pieţelestrăine, şi bursa românească să intre pe un trend mai clarconturat", a afirmat Barbu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu numai 0,32%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic audus indicele BET-NG cu 0,22% sub referinţă.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi Socep (SOCP) au fost cele maitranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 2,7 milioane lei şirespectiv 2,2 mi­lioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cutitlurile SIF Oltenia a fost efectuată la 1,46 lei, preţ încreştere cu 1,39%, iar cotaţia titlurilor Socep a avansat cu 0,9%,la 1,12 lei.

Pe plan extern, la închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursa dela Frankfurt avansa cu 0,4%, piaţa de la Paris era în stagnare, iarbursa de la Londra înregistra o corecţie de 0,5%. Ma­joritateapieţelor din Europa Cen­trală şi de Est avansau cu cel mult 1,4%,în timp ce bursa de la Zagreb era în scădere cu 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO