Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Principalul fond al investitoarei americane Cathie Wood ratează valul de creşteri pe segmentul „growth”. UiPath, printre cele mai mari deţineri din portofoliu

Business internaţional

Bursă. Principalul fond al investitoarei americane...

Autor: Eduard Ivanovici

01.02.2024, 07:55 3445

ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) ARK Innovation, al celebrei investitoare americane Cathie Wood, nu a reuşit să beneficieze de raliul înregistrat anul acesta de acţiunile de creştere din SUA. Fondul administrat de Ark Invest a scăzut în 2024 cu 10,4%, în vreme ce investitorii au realizat ieşiri de 506,8 milioane de dolari, conform Seeking Alpha. Pentru context, sectorul tech este unul dintre cele mai performante din indicele bursier S&P 500, iar Nasdaq Composite, orientat spre companii de tip „growth”, depăşeşte aproape toţi indicii majori de la începutul anului încoace.

Principalele cinci deţineri ale ARK Innovation au contribuit considerabil la evoluţia negativă din 2024, ele însemnând 37,9% din întregul portofoliu. De exemplu, platforma de tranzacţionare de criptomonede Coinbase, care înseamnă 8,75% din deţineri, a scăzut cu 24,8% fără dinamica de ieri. Compania de streaming Roku (7,8% din portofoliu) a pierdut 1,8%, în vreme ce producătorul de maşini electrice Tesla (7,6% din deţineri) s-a depreciat cu 23,2%, iar Zoom Video Communications (7,1% din totalul participaţiilor) a coborât cu 5,8% pe bursă. Producătorul de software UiPath, prima companie românească listată pe Wall Street, a scăzut cu 4,5% anul acesta.

Acţiunile la UiPath (simbol bursier PATH) reprezintă 6,57% din portofoliu, fondul lui Cathie Wood fiind cel mai mare acţionar al societăţii. S&P 500 a atins recent un nou maxim şi se apropie de 5.000 de puncte, în urcare cu 3,8% anul acesta. Nasdaq Composite este pe plus cu 5% în acelaşi interval, iar Nasdaq 100 s-a apreciat cu 5,6%, într-o aparentă continuare a trendului de creştere de anul trecut, susţinut de companii precum Nvidia şi Meta Platforms, care au alimentat la rândul lor euforia creată în jurul inteligenţei artificiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO