Burse - Fonduri mutuale

Bursă. OMV Petrom, prudent ca de obicei şi pentru 2024: Business în stagnare, producţie în scădere, dar profit mai mare pentru că nu mai plăteşte contribuţia pe solidaritate şi investiţii record de 8 mld. lei, din care 1,6 mld. lei numai pentru achiziţii

Bursă. OMV Petrom, prudent ca de obicei şi pentru 2024:...

Autor: Roxana Petrescu

21.03.2024, 07:00 587

O bună parte din bugetul pentru achiziţii de anul acesta intră în contul tranzacţiei cu Renovatio, pentru care OMV Petrom a alocat 350 de milioane de euro pentru proiecte de energie verde şi mobilitate electrică. Tranzacţia a fost anunţată la începutul acestui an Toată partea de producţie de petrol şi gaze rămâne pe minus şi anul acesta.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, şi-a bugetat pentru anul acesta venituri din vânzări de 33,3 mi­liarde de lei, în creştere cu 1% faţă de rezultatul înregistrat anul trecut, dar un profit net de 5,1 mld. lei, cu 31% mai mare faţă de cel din 2023, arată proiectul de BVC publicat de companie.

Creşterea de profit are loc în contextul în care compania se bazează pe un rezultat din exploatare mai slab pe fondul creşterii cheltuielor şi scăderii anticipate a marjelor, şi se explică prin faptul că de anul acesta OMV nu ar mai trebui să plătească contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat. Această contribuţie a afectat rezultatele companiei din 2022 şi 2023, anul trecut sumele vărsate de producătorul de petrol şi gaze în bugetul de stat din aplicarea acestei taxe fiind de 2,7 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO