Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Meta Management Team, care spunea că dacă nu va fi votată în CA-ul Meta Estate Trust are dreptul la daune-interese de 30% din valoarea holdingului imobiliar, a fost respins astăzi în AGA. Ce urmează

Bursă. Meta Management Team, care spunea că dacă nu va...

Autor: Tibi Oprea

08.12.2023, 16:58 1026

Acţionarii holdingului imobiliar Meta Estate Trust (simbol bursier MET) au respins numirea Management Team, prin reprezentant Teodor-Cristian Cartianu, în calitate de membru al consiliului de administraţie, pentru un mandat de patru ani, ca urmare a încheierii mandatului actual la 27 ianuarie 2024, conform hotărârilor acţionarilor publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

În noiembrie 2023, patru acţionari ai Meta Estate Trust – Adrian Viman, Certrom SRL, Cert Master Standard SRL şi Corneliu Ciurea – au cerut acţionarilor să elimine prevederea care spune că din consiliul de administraţie fac parte patru membri neexecutivi propuşi de acţionari şi Meta Management Team SRL (MMT) în conformitate cu contractul de management (art. 6.1), dorind ca toţi cei cinci membri să fie numiţi de acţionari.

Totodată, aceştia au propus ca art. 6.6 care spune că „Preşedintele Consiliului de Administraţie este ales de către Consiliul de Administraţie dintre membrii săi pentru o durată de un an, cu posibilitatea realegerii pentru mandate subsecvente” să fie înlocuit cu „Preşedintele Consiliului de Administraţie este ales de către Consiliul de Administraţie dintre membrii săi”.

Alte puncte introduse se referă la „Aprobarea desfiinţării Comitetului Reprezentanţilor Acţionarilor constituit la nivelul Societăţii” şi la „Aprobarea eliminării art. 8 din Actul Constitutiv, care reglementează organizarea şi funcţionarea Comitetului Reprezentanţilor Acţionarilor”, sub condiţia aprobării schimbării legate de numirea preşedintelui.

Nu în ultimul rând, cei patru acţionari au solicitat ca noul consiliu de administraţie ce urmează a fi ales la expirarea mandatului CA-ului în funcţie (27 ianuarie 2024) să negocieze, în ansamblul său, contractul de management încheiat de Meta Estate Trust cu Meta Management Team „în scopul coroborării prevederilor contractuale cu dispoziţiile legislaţiei aplicabile şi gestionarea conflictelor de interese, până la negocierea încetării acestui contract”.

Totodată, aceştia au cerut elaborarea unei strategii cu privire la implementarea unui program de fidelizare a managementului prin răscumpărarea de acţiuni proprii în vederea derulării de programe de tip „stock option plan”.

Ca reacţie la solicitările acţionarilor, Meta Management Team a notificat Meta Estate Trust că în măsura în care MMT nu va fi numit în calitate de membru în CA în AGOA din 7 decembrie, va invoca dispoziţiile clauzei penale agreate în contractul de management în ipoteza denunţării acestuia înainte de expirarea perioadei contractuale, care are în vedere daune-interese în cuantum de 30% din valoarea Meta Estate Trust.

„Vă informăm că în conformitate cu dispoziţiile Contractului de management, în măsura în care se va vota înlăturarea META MANAGEMENT TEAM S.R.L. din poziţia agreată conform Contractului de Management, vom fi nevoiţi a invoca dispoziţiile clauzei penale, asumate în mod valid, de reprezentantul la acea dată al MET. Desigur acţionarii MET au libertatea să voteze după cu consideră că serveşte mai bine interesului societăţii MET, însă considerăm că toate informaţiile relevante trebuie aduse la cunoştinţa acestora”, a transmis Meta Management Team, reprezentată de Dragoş-Adrian Bonea ca administrator unic şi Teodor-Cristian Cartianu ca reprezentant permanent în MET.

Contractul de management încheiat la 22 martie 2021 între MET şi MMT prevede că MMT va fi în mod obligatoriu unul dintre membrii consiliului de administraţie, în vreme ce restul administratorilor vor fi membri non-executivi. În acelaşi timp, dacă MMT nu va fi numit administrator şi îşi pierde mandatul înainte de expirarea perioadei de 10 ani, se vor aplica prevederile clauzei 7.3, adică MMT va avea dreptul de a numi directorii Meta Estate Trust.

Mai departe, acţionarii Meta Estate Trust au aprobat toate propunerile făcute de grupul format din patru acţionari, iar în AGOA din 7 decembrie a fost aleasă componenţa CA-ului, din care MMT nu face parte. Nu se ştie încă dacă Meta Management Team va invoca dispoziţiile clauzei penale menţionate. ZF a solicitat companiei o poziţie şi va reveni în cazul primirii unui răspuns.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO