Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Judecătorul sindic a dispus intrarea dezvoltatorului imobiliar Qualis în concordat preventiv

Bursă. Judecătorul sindic a dispus intrarea...

Autor: Tibi Oprea

23.02.2024, 16:58 1098

Dezvoltatorul imobiliar braşovean Qualis Properties, cu obligaţiuni de 2,1 mil. euro listate la Bursa de Valori Bucureşti şi care nu a plătit ultimul cupon şi principalul ca urmare a situaţiei financiare precară, a anunţat că judecătorul sindic a dispus pe 19 februarie 2023 deschiderea procedurii de concordat preventiv ca urmare a admiterii apelului promovat împotriva sentinţei nr. 816 din 28 decembrie 2023 a Tribunalului Braşov. Iniţial, instanţa refuzase deschiderea procedurii.

„Urmează ca în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii să se întocmească şi să se depună planul de restructurare al societăţii conform celor dispuse de către instanţă. Având în vedere faptul că nu s-a efectuat până la această dată plata ultimului cupon şi a principalului, informăm investitorii cu privire la faptul că toate obligaţiile de plată ale Qualis Properties SA, în calitate de emitent, vor fi tratate în cadrul acestei proceduri”, scrie compania în raport.

Dezvoltatorului imobiliar i s-a cerut insolvenţa după ce concordatul preventiv îi fusese respins. Qualis a amânat plata ultimului cupon (12) şi a principalului finanţării prin bonduri pe fondul problemelor financiare şi asta cu puţin timp înainte ca instru­mentele să ajungă la maturitate şi să fie delistate de la bursă, anterior fiind suspendate de la tranzacţionare. Compania a motivat acest lucru cu degradarea situaţiei economice, spunând că a încercat să conserve resursele tehnice şi umane de care dispune şi să ia o serie de măsuri.

ZF a scris recent că societatea dă vina pe criza imobiliară pentru impasul financiar, dar face proiecte cu 1 leu capital propriu la 7 lei datorie. Qualis a început recent proiecte şi are altele în curs de proiectare, însă cu datorii care se ridică la 155 mil. lei şi capitaluri proprii de numai 21,6 mil. lei. În total bilanţ, capitalurile proprii reprezintă aproximativ 12%-13%, conform calculelor realizate de ZF. Citeşte aici mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO