Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Indicele paneuropean Stoxx 600, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Business internaţional

Bursă. Indicele paneuropean Stoxx 600, la cel mai...
Foto: Profimedia

Acţiunile europene se apreciau cu 0,2% în după-amiaza de luni prin prisma indicelui Stoxx 600, care urmăreşte activitatea a 600 de companii din economii precum Austria, Elveţia, Suedia, Belgia, Norvegia şi Austria. Astfel, indicele paneuropean continua maximul istoric atins la finele ultimei şedinţe de tranzacţionare de săptămâna trecută, afişând 484 de puncte. Maximul a fost stabilit în vreme ce investitorii asimilau cele mai recente declaraţii ale Băncii Centrale Europene, precum şi datele economice şi rezultatele din T4/2023 ale companiilor listate, potrivit CNBC. BCE a îndeplinit joia trecută aşteptările pieţei de captial privind păstrarea ratelor dobânzilor la un nivel record.

Dobânzile la euro au fost menţinute la 4% pentru a patra şedinţă consecutivă; instituţia a reiterat faptul  că va ţine ratele la un nivel ridicat pentru o „durată suficient de lungă" pentru a aduce inflaţia la ţinta stabilită. Totuşi, piaţa consideră în continuare că banca centrală va trece la reduceri de dobândă în aprilie sau iunie, odată ce vor fi disponibile datele privind negocierile salariale din primăvară. BCE a indicat săptămâna trecută că presiunile inflaţioniste interne se atenuează, iar creşterea preţurilor se îndreaptă în direcţia corectă. În Regatul Unit, consumatorii au ajuns recent la cel mai ridicat nivel de încredere din ianuarie 2022, susţinut de scăderea ritmului inflaţionist. Sentimentul este similar în Franţa, însă nu şi în Germania. între timp, un sondaj realizat de Reuters arată că există o probabilitate de 80% ca BCE să reducă dobânzile din luna aprilie, în creştere de la 60% înainte de şedinţa de joi. 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO