Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Hidroelectrica semnează un contract de transfer de afacere cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, în valoare de 68 de milioane de lei. „Operaţiunea vizează securizarea bazei de active a UCMR, unică în sud-estul Europei şi esenţială în eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare”

Bursă. Hidroelectrica semnează un contract de transfer...

Autor: Eduard Ivanovici

08.12.2023, 12:56 4757

Producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cea mai profitabilă societate din portofoliul statului român, a semnat astăzi contractul cadrul pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (UCMR) către companie. Operaţiunea vizează securizarea bazei de active a UCMR, unică în sud-estul Europei şi esenţială în eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare a Hidroelectrica, reiese dintr-un comunicat de presă.

Tranzacţia urmează să se finalizeze prin îndeplinirea unei serii de condiţii suspensive, care includ, printre altele, aprobarea acesteia de către acţionari în cadrul AGA Hidroelectrica. Preţul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacţiei este de 67,88 milioane de lei.

Transferul include preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCMR, precum şi preluarea activelor/dotărilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare, scriu reprezentanţii Hidro.

„Tranzacţia este una de importanţă istorică pentru că va permite Hidroelectrica să deţină în propriul portofoliu atât echipamentele, cât şi know-how-ul necesare derulării programului de investiţii.  Alăturarea capacităţilor de proiectare şi producere a echipamentelor ale UCMR, cu cele de montaj şi mentenanţă deţinute de Hidroserv, va avea un efect pozitiv direct asupra controlului costurilor şi a duratei de execuţie a lucrărilor de modernizare, retehnologizare şi mentenanţă”, se arată în comunicat.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a avut un profit record de 5,2 miliarde de lei în primele nouă luni din 2023, cu 42% mai mare decât în aceeaşi perioadă de anul trecut, şi venituri de 9,6 miliarde de lei, în urcare cu 32% an/an. Energia produsă şi vândută (netă) a crescut cu 38% (14.101 GWh) în această perioadă. Acţiunile H2O sunt pe plus cu 7% în ultima lună, pe un rulaj de aproape 400 de milioane de lei, arată datele BVB.

„Parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unităţi a cărei tradiţie depăşeşte 250 de ani. Know-how-ul şi experienţa UCMR, societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a cca. 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunităţi prin integrarea cu Hidroserv. Ne dorim crearea unei societăţi cu performanţe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania mamă, ci să fie realmente competitivă pe pieţele de profil naţionale şi internaţionale. Considerăm că există potenţial, credem în creştere sustenabilă şi acţionăm în acest sens ca o echipă”, spune Karoly Borbely, preşedintele directoratului Hidroelectrica. 

UCM Reşiţa este situată în municipiul Reşiţa în partea de sud-vest a României, pe valea râului Bârzava. Uzina şi-a început activitatea la 3 iulie 1771, moment la care au fost puse în funcţiune două furnale şi forja.

„Aşa după cum se prezintă ea astăzi, aceasta este rezultatul unei îndelungate experienţe în domeniul construcţiilor de maşini în ceea ce priveşte utilajul energetic, metalurgic, motoarele Diesel şi maşinile electrice. UCM este cea mai mare întreprindere din Reşiţa şi judeţul Caraş-Severin, dar şi din partea de vest a ţării.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO