Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Hidroelectrica, investiţii de 12,5 mil. lei în modernizarea a 10 staţii electrice puse în funcţiune între 1986 şi 1992

Bursă. Hidroelectrica, investiţii de 12,5 mil. lei în...

Autor: Cristina Bellu

14.02.2024, 13:09 530

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a anunţat că a finalizat lucrările de modernizare în cadrul a zece staţii electrice de 110kV din SH Haţeg, în urma unor investiţii totale de 12,5 mil. lei. 

Staţiile electrice fac parte din Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Aval şi au fost puse în funcţiune între 1986 şi 1992, având rolul de a evacua energia electrică produsă de mai multe centrale hidroelectrice. 

De-a lungul timpului, echipamentele acestora au devenit învechite, generând costuri semnificative de mentenanţă şi întârzieri în funcţionarea centralelor hidroelectrice asociate, spun oficialii companiei. 

„Prin creşterea automatizării, îmbunătăţirea siguranţei şi disponibilităţii staţiilor electrice, eficientizare şi reducerea costurilor de mentenanţă, ne concentrăm pe o transformare completă. Digitalizarea proceselor este esenţială în această evoluţie, iar acest proiect reprezintă o contribuţie semnificativă la eficienţa operaţională şi durabilitatea infrastructurii energetice a ţării”, spune Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica. 

Cele zece staţii incluse în proiect sunt: CHE Clopotiva, CHE Ostrovu Mic, CHE Ostrovu Mare, CHE Cîrneşti I, CHE Cîrneşti II, CHE Păclişa, CHE Toteşti I, CHE Toteşti II, CHE Haţeg şi CHE Orlea. 

Lucrările au fost finalizate în decembrie 2023, iar recepţia punerii în funcţiune a celor zece staţii este programată pentru astăzi, 14 februarie, după efectuarea probelor de 72 de ore. 

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO