Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Hidroelectrica încheie tranzacţia de preluare a activelor şi angajaţilor UCM Reşiţa, cea mai veche fabrică din România

Bursă. Hidroelectrica încheie tranzacţia de preluare a...

Autor: Cristina Bellu

11.03.2024, 17:09 1088

Euro Insol, administratorul judiciar al Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa, anunţă că a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCM Reşiţa către Uzina de Constructii Maşini Hidroenergetice, companie controlată de Hidroelectrica. 

„Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi”, spun oficialii societăţii Euro Insol. 

Preţul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacţiei este de 67,87 milioane lei, potrivit unor informaţii anterioare. 

UCM Reşiţa S.A. este cea mai veche unitate industrială din Europa, fondata in anul 1771, şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate in exploatarea Hidroelectrica.

Compania a trecut în 2003 în proprietate privată, fiind preluată de INET AG şi salariaţii UCM si fiind listata la Bursa de Valori Bucuresti. La sfârşitul anului 2011, administratorii UCM Resiţa au decis să deschidă procedura de insolvenţă, cu intenţia de reorganizare a activităţii.

„Această tranzacţie reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reşiţa în această perioadă dificilă a insolvenţei care a depăşit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România şi esenţială pentru sistemul energetic naţional”, spune Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol. 

Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (simbol bursier UCM) a raportat afaceri de 38 mil. lei în 2023, plus 83% an/an. 

De la începutul anului, acţiunile UCM înregistrează un avans de 272% la BVB, pe un rulaj de 4,2 milioane de lei. Compania este evaluată la circa 73 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO