Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fondul Proprietatea pregăteşte listarea Salrom. În BVC-ul pe 2024, FP a inclus costuri estimate la 8,2 mil. lei aferente listării

Bursă. Fondul Proprietatea pregăteşte listarea Salrom....

Autor: Tibi Oprea

06.02.2024, 17:17 9118

După ce a lichidat întreaga deţinere de aproape 20% la producătorul de energie verde Hidroelectrica (H2O) în IPO-ul de 1,9 mld. euro din vara anului trecut, Fondul Proprietatea (FP) pregăteşte listarea Societăţii Naţionale a Sării (SALROM), singurul producător de sare din România, potrivit informaţiilor furnizate în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2024.

În adunarea generală a acţionarilor din 13 februarie, acţionarii FP vor vota finalizarea tranzacţiei de vânzare a întregii participaţii la Engie România către GDF International în schimbul sumei de 432,6 mil. lei, dar şi un mandat generic privind vânzarea a până la 40% din portofoliul de participaţii sub formă de acţiuni.

Lista companiilor pentru care administratorul se poate angaja în discuţii pentru potenţiale tranzacţii include CN Aeroporturi Bucureşti, CN Administraţia Porturilor Maritime, Societatea Naţională a Sării şi Alro Slatina. Fondul oferă detalii cu privire la listarea Societăţii Naţionale a Sării (Salrom).

„Bugetul anului 2024 include costuri estimate la 8,2 milioane RON aferente listării Societăţii Naţionale a Sării SA, cuprinzând comisioanele băncii de investiţii, onorariile de consiliere juridică, comisioanele şi taxele datorate ASF şi operatorilor de piaţă relevanţi, cheltuieli legate de activităţile de marketing şi alte cheltuieli de consultanţă şi are drept ipoteză finalizarea cu succes a tranzacţiei”, scrie FP.

Guvernul României a discutat încă din vara anului 2022 listarea Salrom la BVB printr-o ofertă publică iniţială (IPO), după ce în iulie 2021 acţionarii Salrom aprobaseră de principiu listarea. Fondul selectase atunci BRD pentru a coordona tranzacţia.

„Dorim să finalizăm listarea Salrom la Bursa de Valori Bucureşti în prima jumătate a anului 2023, mărind astfel numărul emitenţilor importanţi listaţi pe piaţa principală”, a spus Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, în iulie 2022.

Fondul Proprietatea deţine 49% din capitalul social al Salrom, participaţie evaluată la 318 mil. lei şi care reprezintă circa 13,55% din valoarea activului net al FP. Restul de 51% din acţiuni este controlat de statul român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Bugetul anului 2024 nu include nicio ipoteză privind distribuţii ulterioare de numerar rezultate în urma listării. Cheltuielile estimate se bazează pe o serie de ipoteze în funcţie de situaţia actuală a proiectului la data întocmirii Bugetului, dar rezultatul listării depinde în mare măsură de acţiuni şi circumstanţe viitoare care nu sunt sub controlul Fondului.

„Planificarea şi realizarea achiziţiilor şi vânzărilor de participaţii (inclusiv IPO-uri) necesită pregătire atentă şi planificare în timp, luând în considerare evoluţiile pieţelor financiare şi circumstanţele externe. Volatilitatea ridicată a pieţei de capital din România şi imprevizibilitatea evoluţiilor politice şi macroeconomice, au condus la imposibilitatea de a prognoza, de o manieră rezonabilă, când sau dacă anumite tranzacţii vor avea loc în perioada viitoare de 12 luni de la momentul întocmirii Bugetului aferent anului 2024”, menţionează FP.

Salrom a avut în 2022 recorduri în ceea ce priveşte veniturile şi profitul net, fiind ajutată de impactul războiului din Ucraina. Profitul net s-a dublat faţă de 2021, la 120,7 mil. lei, în timp ce afacerile au crescut cu 36,5% de la an la an, până la 498,1 mil. lei, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

Fondul Proprietatea şi-a bugetat pentru 2024 un profit net de 28,3 mil. lei, în scădere cu 84,2% comparativ cu rezultatul net bugetat pentru 2023 de 263 mil. lei, în contextul în care veniturile din dividende vor fi semnificativ mai mici ca urmare a vânzării participaţiei la Hidroelectrica (H2O).

„Rezultatul net bugetat pentru 2024 este estimat a fi un profit de 28,3 milioane RON, o scădere de 89% faţă de Bugetul anului 2023, generată în principal de scăderea Venitului net din dividende în urma vânzării întregii participaţii a Fondului în Hidroelectrica SA în timpul anului 2023”, scrie FP în raport.

La categoria venituri din dividende, Fondul estimează o valoare de 94,2 mil. lei în acest an, o scădere de 85,7% faţă de cele 658,1 mil. lei bugetate pentru 2023, în timp ce veniturile din dobânzi sunt aşteptate să urce de trei ori, de la 3,6 mil. lei la 10,8 mil. lei. Cele mai mari dividende vor veni de la Societatea Naţională a Sării, CN Aeroporturi Bucureşti şi CN Administraţia Porturilor Maritime.

„Veniturile din dividende în anul 2024 au fost discutate şi agreate împreună cu echipa de administrare a portofoliului, iar concluzia a fost că cea mai bună abordare este bugetarea acestora pe baza dividendelor aprobate şi încasate de la companiile din portofoliu în anul 2023, luând în considerare şi vânzările de participaţii efectuate până la 31 decembrie 2023”, explică Fondul.

Anumite categorii de venituri şi cheltuieli – câştigurile sau pierderile din diferenţe de curs valutar, dividendele speciale de la companiile din portofoliu, modificarea valorii juste a instrumentelor financiare şi câştigurile sau pierderile din modificarea portofoliului – nu pot fi bugetate deoarece evoluţia lor nu poate să fie estimate într-un mod rezonabil.

Veniturile din activitatea operaţională sunt estimate la 105 mil. lei, faţă de 663,6 mil. lei în 2023, adică un minus de 84,2%, iar cheltuielile din activitatea operaţională sunt estimate la 52,8 mil. lei, de la 94,9 mil. lei în 2023, adică o scădere de 44,4%. Fondul şi-a bugetat de asemenea costuri cu programele de răscumpărare de acţiuni în valoare de 16,6 mil. lei, de două ori mai mari comparativ cu 2023.

„Bugetul pentru anul 2024 a fost întocmit în baza ipotezei că un nou program de răscumpărare va fi aprobat în cadrul AGA din 13 februarie 2024 (al cincisprezecelea program de răscumpărare). Implementarea acestui program de răscumpărare se va face în cursul anului financiar încheiat la 31 decembrie 2024”, explică Fondul.

Fondul Proprietatea are 3 mld. lei capitalizare, după ce acţiunile s-au apreciat cu 1,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 38,6 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO