Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fondul Proprietatea a încasat 432,6 mil. lei din vânzarea Engie România către GDF International. Suma va fi folosită, cel mai probabil, pentru programe de răscumpărare

Bursă. Fondul Proprietatea a încasat 432,6 mil. lei din...

Autor: Tibi Oprea

20.02.2024, 15:31 2633

Fondul Proprietatea (FP), prin administratorul Franklin Templeton International Services, a anunţat marţi la Bursa de Valori Bucureşti că a finalizat vânzarea deţinerii integrale în Engie România către GDF International pentru care a încasat suma de 432,6 mil. lei.

„Suma va fi utilizată în conformitate cu tehnicile de management a discount-ului prevăzute în Declaraţia de Politică Investiţională a Fondului Proprietatea publicată aici: Declaratia de Politica Investitionala (fondulproprietatea.ro). Atunci când va propune orice măsură de tipul celor de Mecanism de Control al Discount-ului („MCD”), Administratorul Fondului va avea în vedere, de asemenea, cerinţele actuale şi potenţiale de finanţare pe un orizont de timp previzibil, în conformitate cu dimensiunea actuală şi profilul de risc al Fondului”, scrie FP în raport.

Potrivit declaraţiei de politică investiţională care detaliază ce înseamnă tehnicile de management a discountului, suma poate fi folosită pentru programe de răscumpărare sau propusă spre distribuire sub formă de dividende. Cum Fondul a înregistrat pierdere în 2023, cel mai probabil cele 432,6 mil. lei vor fi folosite pentru răscumpărarea acţiunilor proprii.

Tranzacţia a fost realizată ca urmare a încheierii unui contract de vânzare-cumpărare acţiuni între Fond, în calitate de vânzător, şi GDF International SAS, în calitate de cumpărător, a întregii deţineri a Fondului în capitalul social al Engie Romania S.A. Finalizarea ei a fost condiţionată de aprobarea de către acţionarii Fondului, care a fost obţinută în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 13 februarie 2024. În urma Tranzacţiei, FP nu mai deţine nicio acţiune în Engie Romania S.A.

FP are 3 miliarde de lei capitalizare, în contextul în care acţiunile nu înregistrează nicio dinamică de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 54,6 mil. lei. Fondul a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere de 968 de milioane de lei, comparativ cu un profit net de 3,5 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO