Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Viena este "destinatia" predilecta a brokerilor autohtoni

15.02.2007, 20:14 15

Vanguard, una din principalele societati de brokeraj axate pe retail de pe piata romaneasca, va oferi posibilitatea tranzactionarii online pe Bursa din Viena, dupa ce, in ultima parte a anului trecut, lansase si un serviciu de tranzactionare online pentru bursa din Sofia.
Tot mai multe societati de brokeraj au anuntat, de altfel, ca intentioneaza sa ofere servicii de tranzactionare pe bursele externe, piata de capital austriaca fiind principala vizata, in conditiile in care este cea mai mare din regiunea Europei Centrale si de Est, iar companiile austrice au ajuns sa detina unii din principalii jucatori din economia romaneasca.
Societati de brokeraj precum Estinvest sau Ieba Trust au anuntat deja ca au in plan ca in urmatoarele luni sa ofere acces clientilor pe bursa austriaca.
Oficialii de la Vanguard spun ca lansarea produsului de tranzactionare pe Bursa din Viena face parte din procesul amplu de dezvoltare a ofertei societatii, ce vizeaza furnizarea de servicii investitionale atat pe piata din Romania, cat si pe pietele straine. Serviciul de tranzactionare va fi oferit prin intermediul unui broker autorizat pe bursa austriaca, asa cum in cazul tranzactionarii pe piata din Bulgaria, aceasta se face prin intermediul unei societati de brokeraj autorizate pe aceasta bursa.
"Investitia directa in acele "companii-mama" ofera avantajul de a beneficia complet de profitul castigat de intregul grup care investeste la randul sau in tarile Europei de Est. Un alt aspect de considerat in a vedea oportunitatile bursei din Viena este ca aceasta piata ofera acces la fondurile de real-estate care deja aloca sute de milioane euro pentru Romania si celelalte tari din Est, oferind randamente bune intr-un orizont mediu-lung", spun reprezentantii Vanguard.
Anul trecut, indicele de referinta ATX al bursei din Viena a crescut cu 21,7%, o crestere aproapiata de cea a BET. In acelasi timp, capitalizarea bursei a crescut cu 36% pana la un maxim istoric de 145,8 miliarde de euro, adica de circa 6 ori mai mare decat capitalizarea BVB. Rulajul mediu zilnic pe Bursa din Viena a fost anul trecut de 255,4 mil. euro, de peste 23 de ori mai mare decat lichiditatea medie zilnica a Bursei din Bucuresti
Conducerea bursei austriece a precizat ca performantele pietei s-au datorat in principal companiilor emitente cu o prezenta puternica in Europa de Est. Pe interesul investitorilor pentru piata austriaca mizeaza si brokerii de la Ieba Trust, societate cu capital grecesc, care spun ca vor oferi servicii de tranzactionare pe aceasta piata incepand cu luna iunie a acestui an.
"Este evident ca una dintre primele piete de capital despre care vom oferi informatii investitorilor nostri este Grecia si asta datorita relatiilor extrem de puternice existente intre actionarii nostri si mediul de afaceri din aceasta tara. Apoi am considerat ca bursa din Austria poate deveni interesanta si prin prisma corelarilor ce se pot face intre investitiile realizate de companii austriece in tara noastra si evolutiile lor pe piata din Viena", a declarat Catalin Mitu, directorul societatii de brokeraj Ieba Trust.
Potrivit acestuia, Ieba Trust nu are in vedere lansarea unui serviciu de tranzactionare online pe Bursa din Viena, solutia optima in opinia lui fiind parteneriatele pe care le va incheia cu societatile de brokeraj austriece.
"Am considerat ca societatile de brokeraj au avantajul unui feed back mult mai rapid, vom putea obtine consiliere din partea brokerilor austrieci, beneficii pe care tranzactionarea online nu le ofera. Vom apela la parteneriate cu societatile de brokeraj locale, dar nu este exclusa contactarea unor societatii de brokeraj din Grecia pentru a intra pe piata vieneza", spune Mitu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO