Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Decizia Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalul social al Aeroporturi Bucureşti a fost anulată definitiv în instanţă

Bursă. Decizia Ministerului Transporturilor privind...

Autor: Eduard Ivanovici

07.03.2024, 17:16 363

Curtea de Apel Bucureşti a anulat pe 7 martie decizia Ministerul Transportorilor de a majora capitalul social al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), reiese dintr-un document prezent pe portalul instanţelor de judecată. Hotărârea este definitivă.

Prin decizia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) nr. 15 din 26 octombrie 2021 a CNAB, s-a aprobat majorarea capitalului social de la aproximativ 144 de milioane de lei la circa 4,9 miliarde de lei, ca urmare a aportului în natură a statului român cu valoarea terenului din interiorul aeroportului Băneasa.

Ulterior, Franklin Templeton International Services, în calitate de administrator de fond de investiţii alternativ şi administrator unic al Fondului Proprietatea – acţionar la Aeroporturi Bucureşti – a declarat că, în urma şedinţei din 13 ianuarie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti, a fost admisă cererea formulată de FP şi a depus suspendarea efectelor majorării de capital pentru un teren din aeroportul Băneasa până la soluţionarea irevocabilă a cererii de anulare a adunării generale a acţionarilor CNAB.

Conform celui mai recent raport anual al FP, pachetul deţinut de companie la Aeroporturi Bucureşti ajungea la finele lui 2023 la circa 878 de milioane de lei, dintr-o evaluare de peste 4 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea a considerat excesivă majorarea de capital, solicitând aproape 1 miliard de lei pentru majorare. În cazul contrar, participaţia sa la CNAB ar fi fost diluată de la 20% la 0,7%, ceea ce ar fi rezultat într-o pierdere de 570 de milioane de lei pentru acţionari.

„Această abordare defectuoasă a dus la o supraestimare masivă a valorii terenului de 3,8 miliarde de lei, o valoare care este de 11 ori mai mare decât evaluarea aprobată anterior“, spuneau reprezentanţii FP în toamna lui 2021.

Fondul Proprietatea a încheiat 2023 cu o pierdere netă de 896,1 milioane de lei, de la un profit de 2,77 miliarde de lei în anul precedent, potrivit datelor BVB. Pierderile nete din activitatea operaţională au însumat 421,7 milioane de lei, de la venituri nete de 2,9 miliarde în 2022.

La S1/2023, CNAB avea un profit net de 209,4 milioane de lei, în urcare cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, şi venituri din exploatare de 556 de milioane, plus 25%, conform raportului publicat pe site-ul companiei. FP deţine 20% din acţiunile Aeroporturi Bucureşti.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO