Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti s-a pierdut în plutonul creşterilor la nivel mondial. Bursa din Japonia e campioană

Bursa de la Bucureşti s-a pierdut în plutonul...

Autor: Adrian Cojocar

25.04.2013, 00:04 751

Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, a crescut cu 4% de la începutul anului, evoluţie care plasează bursa românească pe poziţia 37 într-un clasament care cuprinde 77 de burse la nivel internaţional, realizat de firma britanică de investiţii Bespoke Investment Group la data de 22 aprilie.

La finele lunii februarie bursa de la Bucureşti ocupa locul 17 în acelaşi clasament cu o creştere de peste 9%, însă în urma corecţiilor din ultimele luni aceasta s-a pierdut în pluton repetând scenariul de anul trecut, când după un debut de an furtunos performanţa ulterioară a bursei româneşti nu a fost una strălucită.

Bursa din Japonia este campioana începutului de an, cu un avans de peste 30%, creştere alimentată de programele de stimulare monetară fără precedent din această ţară, urmată de bursele din Argentina şi Filipine, cu aprecieri de la începutul anului de 23,3% şi respectiv 22,5%. Bursa din Cipru a fost cea mai lovită în acest debut de an, pierzând 15% în câteva luni pe fondul problemelor cu care se confruntă sistemul bancar, situaţie care a afectat şi evoluţia altor burse europene.

Creşterea de 4% a pieţei de la Bucureşti este sub cea a unor pieţe mature, precum cea din SUA şi Marea Britanie, care au înregistrat în acelaşi interval un avans de 9,7% şi respectiv 6,5%, însă peste evoluţia altor burse importante de pe plan european, precum Germania şi Italia, care au scăzut cu 1,8% şi respectiv 1,6% în contextul crizei din Cipru.

Scăderea preţurilor la mărfuri din debutul anului odată cu prăbuşirea preţului la aur a făcut ca bursele din Rusia şi Brazilia, ale căror economii se bazează pe extracţia de resurse, să scadă cu 12,9% şi respectiv 11,1% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO