Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti, prinsă din nou în hora corecţiilor externe

Bursa de la Bucureşti, prinsă din nou în hora corecţiilor externe

Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

25.09.2012, 00:05 546

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,87% într-o piaţă în care corecţiile de pe bursele externe i-au determinat pe cumpărători să fie mai reticenţi, iar vânzătorii au fost nevoiţi să ducă preţurile în jos, deşi ordinele plasate au vizat volume reduse de acţiuni.

Scăderea de ieri de pe bursă este cea mai puternică din ultimele două luni de zile, unele SIF-uri pierzând peste 3% din valoare după o perioadă în care piaţa a fost pe o tendinţă de uşoară apreciere.

"S-a tranzacţionat cam haotic şi pe volume modeste. Sunt volume foarte mici şi piaţa se corelează cu scăderile de afară. În plus, deoarece pe piaţa noastră spread-ul (dintre preţurile din ordinele de cumpărare şi cele de vânzare - n. red.) este destul de mare, preţurile scad mai mult decât se întâmplă pe bursele din regiune", a afirmat un broker.

Scăderile vin pe fondul reaprinderii temerilor investi torilor cu privire la situaţia Greciei. Der Spiegel a scris că Grecia trebuie să taie din cheltuieli şi să crească veniturile pentru a acoperi o gaură în buget de 20 miliarde euro, acţiuni esenţiale pentru respectarea angajamentelor faţă de creditorii externi, suma fiind aproape dublă faţă de estimarea iniţială, de 11,5 miliarde euro.

Totodată, o întrevedere din acest weekend dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande a readus în prim-plan neîn ţe legerile dintre Germania şi Franţa, cei doi lideri exprimând puncte de vedere diferite privind termenele din planul de introducere a suprave ghetorului bancar unic la nivelul zonei euro.

Majoritatea investi torilor au continuat să adopte poziţii de aştep tare, astfel că piaţa a debutat în stagnare deşi bursele externe au fost pe roşu. După primele 20 de minute, bursa locală s-a aliniat la traiectoria pie ţelor europene şi a scăzut uşor. Totuşi, volumele de tranzacţionare au fost reduse, iar pe partea de vânzare ordinele plasate au fost mai mari decât cele de cumpărare.

După ora 13:00, unii dintre vânzători au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos în cazul unora dintre cele mai lichide acţiuni, încercând să îşi găsească contraparte. Astfel, orice ordin puţin mai mare de vânzare ducea preţurile vizibil în jos. Punctul minim al zilei a fost atins în jurul orei 15:20, când indicele general BET-C era cu aproape 2% sub nivelul de vineri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,95%.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, iar lichiditatea totală a fost salvată de trei deal-uri realizate în jurul orei 10:45, cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,7 milioane lei), BRD (1,1 milioane lei) şi OMV Petrom (642.000 de lei).

Tranzacţiile negociate cu aceste titluri au asigurat aproape o treime din rulajul de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro). Lichiditatea este cu mult sub cea de vineri, când un deal cu 1,26% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro), a propulsat lichiditatea pieţei la 105,6 milioane lei (23,4 milioane euro).

Deal-ul de luni cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la un preţ cu 0,56% sub închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 2,5%, la 0,5265 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat aproape 1,5 milioane lei.

Tranzacţia negociată cu titlurile BRD a fost efectuată la 7,75 lei, cu 0,65% peste nivelul şedinţei precedente, în timp ce deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost încheiat la 0,406 lei, cotaţie cu 0,59% sub şedinţa anterioară. Acţiunile BRD au scăzut pe piaţa principală cu 2,6% şi au ajuns la 7,5 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 2,96%, la 0,3963 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 196.000 de lei, valoare cu 29% sub rulajul de vineri, de 277.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO