Burse - Fonduri mutuale

Gheorghe Iaciu cere convocarea AGA pentru revocarea administratorului SIF Muntenia

Gheorghe Iaciu cere convocarea AGA pentru revocarea administratorului SIF Muntenia

Gheorghe Iaciu deţine 5% din titlurile SIF Mun­tenia

Autor: Stefan Musgociu

24.09.2012, 00:06 652

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Mun­tenia (SIF4), solicită convocarea AGA pentru revocarea şi declanşarea acţiu­nii răspunderii împotriva administra­torului Muntenia Invest pentru "pre­judiciile cauzate societăţii" şi alegerea unei noi societăţi de administrare. Dacă Muntenia Invest nu convoacă AGA, şedinţa va fi convocată de Consiliul Reprezentanţilor Acţio­narilor.

Solicitarea lui Iaciu vine la o zi după ce Muntenia Invest, admi­nistra­torul SIF Muntenia, a anunţat că nu poate convoca AGA la SIF Muntenia deoarece nu a primit o solicitare formală de la Consiliul Repre­zentanţilor Acţionarilor, ci doar copia procesului verbal al şedinţei în care se arată că reprezentanţii acţionarilor au decis să ceară convocarea AGA.

Răspunsul dat joi de Muntenia Invest a venit la aproape o lună după ce Consiliul Reprezentanţilor Acţio­narilor şi-a exprimat intenţia de a convoca AGA.

Propunerile prezentate vineri de Iaciu sunt aproape similare celor înaintate în a doua parte a lunii august de Consiliul Reprezentanţilor Acţio­narilor, ai cărui membri au fost aleşi în 7 iulie de un grup de investitori "revoluţionari" grupaţi în jurul lui Iaciu.

Solicitarea lui Iaciu pentru con­vocarea AGA a fost anunţată de SAI Muntenia Invest printr-un comunicat, în care nu se spune dacă administra­torul va da curs solicitării.

Potrivit actului constitutiv al SIF Muntenia, Muntenia Invest este obligată să convoace AGA dacă şedinţa este solicitată de acţionari care deţin minim 10% din capitalul social, la cererea CNVM, la solicitarea Consiliului Re­prezentanţilor Ac­ţio­­narilor sau dacă există o hotărâre ju­decătorească definitivă şi irevocabilă care dis­pune convocarea ac­ţio­narilor.

Deciziile AGA din iulie au fost contestate în această săptămână în instanţă de un grup de mici acţionari.

Muntenia Invest a anun­ţat joi că Curtea de Apel Bucureşti a decis sus­pendarea provizorie a unei ordonanţe CNVM prin care Comisia a dispus anularea limitării drepturilor de vot în AGA din 7 iulie pentru un grup de acţionari care deţin aproape 16,9% din acţiunile SIF Muntenia până la soluţionarea cererii de anulare a acesteia.

În urma ordo­nanţei CNVM, grupul de investitori "revoluţionari" grupaţi în jurul lui Iaciu au reuşit să impună noul Consiliu al Repre­zentanţilor Acţionarilor într-o AGA maraton de peste 33 de ore.

Miza în AGA pentru Consiliu a fost dată de faptul că acesta are dreptul să negocieze con­tractul cu administratorul SIF Muntenia.

Gheorghe Iaciu este cel mai mare acţionar al SIF Mun­tenia şi, totodată, este proprietarul com­plexului comercial Do­raly din Afumaţi.

La finalul lunii august SIF Muntenia avea un activ net de 1,042 miliarde lei.

Acţiunile SIF Mun­tenia au încheiat şedinţa bursieră de vineri în stagnare, la 0,734 lei. La acest preţ, capitalizarea societăţii este de 592,3 milioane de lei (131,3 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO